Başarı yolunda en büyük engel "anne-baba yoksunluğu"

Güncelleme Tarihi:

Başarı yolunda en büyük engel anne-baba yoksunluğu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2015 13:22

- Uşak Valiliği tarafından eğitim çağındaki çocuklara yönelik, "Eğitimde Riskleri Kaldıralım" projesi kapsamında yapılan çalışmada, ilk ve orta dereceli okullarda "risk altında olduğu varsayılan öğrencilerin" başarısının önündeki en büyük engelin "anne-baba yoksunluğu" olduğu belirlendi - Uşak Valisi Yavuz: "İlimizde anket uygulanan 52 bin 619 çocuktan 7 bin 676'sı çeşitli nedenlerle anne-baba yoksunluğu yaşıyor.. Risk altında olduğunu varsaydığımız çocuklarımızın eğitim hayatlarında başarılı olmalarının önündeki engelleri kaldırmayı amaçlıyoruz"

Haberin Devamı

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Uşak Valiliği tarafından eğitim çağındaki çocuklara yönelik, "Eğitimde Riskleri Kaldıralım" projesi kapsamında yapılan çalışmada, ilk ve orta dereceli okullarda "risk altında olduğu varsayılan öğrencilerin" başarısının önündeki en büyük engelin "anne-baba yoksunluğu" olduğu belirlendi.

Uşak Valiliğinin, "Eğitimde Riskleri Kaldıralım" projesi kapsamında, risk olarak kabul edilen tüm etkenlerin incelenmesi, eğitim çağındaki çocukların bu risklerden olumsuz etkilenme ihtimali gözönünde bulundurulup alınabilecek tedbirlerin tesbiti amacıyla, rehber öğretmenler, psikologlar ve sosyologlar eşliğinde 6 aydır sürdürdüğü "Uşak İli Risk altındaki çocukların belirlenmesi Çalışması" sonuçlandı.

- 52 bin 619 öğrenciye ulaşıldı

Çalışmada, risk oluşturan faktörler olarak belirlenen "Parçalanmış aile ve ebeveyn yoksunluğu", "maddi yoksunluk", "fiziksel şiddet", "anne-baba eğitim durumu" ve "ailede madde kullanımı" başlıkları altında 36 maddeden oluşan "risk altındaki öğrencilerin belirlenmesi" formuyla ilde eğitim gören 60 bin 668 öğrenciden 52 bin 619'una ulaşıldı.

Haberin Devamı

Sınıf öğretmenlerinin rehberliğinde doldurulan formlarda, öğrenciler ve ailelerine yönelik geniş çaplı bilgi havuzu oluşturularak risk altındaki çocuklar belirlendi.

Çalışmada, okul çağındaki çocukların yüzde 14.59'u anne-baba yoksunluğu yaşadığı, yüzde 10.27'si nin maddi yoksunluk içinde olduğu, yüzde 0.92'sine fiziksel şiddet yada ceza uygulandığı, yüzde 2.46'sının ailesinde günlük hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde alkol yada madde kullanımı olduğu, yüzde 2.79'nun annesi, yüzde 1.61'nin babasının okuma yazma bilmediği, yüzde 7.66'sının annesi, yüzde 12.47'sinin babasının yüksek öğrenim mezunu olduğu tesbit edildi.

- "7 bin 676 çocuk anne baba yoksunluğu yaşıyor"

Çalışmaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Uşak Valisi Seddar Yavuz, eğitim çağındaki çocukları bekleyen en büyük riskin anne baba yoksunluğu olduğununu belirlendiğini kaydederek "İlimizde anket uygulanan 52 bin 619 çocuktan 7 bin 676'sı çeşitli nedenlerle anne-baba yoksunluğu yaşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Oluşturulan bilgi havuzu ile hangi öğrencinin ne gibi ihtiyacı olduğunu belirlendiğini aktaran Vali Yavuz, projenin, bilgi havuzunun sürekli güncellenmesi, çözüm yollarının aranması ve risk altındaki çocukların okullarda takibinin yapılması şeklinde üç aşamalı olarak uygulanacağını ifade etti.

- "Başarının önündeki engelleri kaldırmayı amaçlıyoruz"

Uşak ili için faydalı bir çalışma yaptıklarını, projenin ailelerin desteği olmadan başarıya ulaşamayacağını kaydeden Yavuz, şunları söyledi:

"Risk altında olduğunu varsaydığımız çocuklarımızın eğitim hayatlarında başarılı olmalarının önündeki engelleri kaldırmayı amaçlıyoruz. Bunun için, öncelik sırasına göre risk altında olduğu varsayılan çocukların ailelerinin sınıf öğretmeni, psikolog ve sosyologlardan oluşan ekip tarafından ziyaret edilecek. Olumsuzlukların giderilmesi için karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacak. Bir çocuğumuz maddi yoksunluk çekiyorsa onun için ne yapabilirizi ortaya koyacağız. Büyük ve güçlü bir devletimiz var. Her türlü imkanı çocuklarımız için seferber edeceğiz. Baba ya da anne işsiz ise ona iş bulması için yardımcı olacağız, gerekirse mesleki eğitim vereceğiz. Parçalanmış ailelere çocuklarını ne gibi tehlikelerin beklediğini anlatacağız. Psikologlarımız, ebeveynlere, çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini anlatacak. Ailelerde günlük hayatı etkileyecek kadar madde kullanımının çocuklar üzerindeki etkileri yine sağlık ekipleri ve psikologlar tarafından ailelere anlatılacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!