Güncelleme Tarihi:
Serhat Ozan YILDIRIM/TUNCELİ, (DHA)- UZMANLARIN sürekli deprem uyarısında bulunduğu Tunceli’de zemin şartlarını belirlemek için mikro bölgeleme çalışmaları sürüyor. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu “İlimiz bir deprem tehditliyle karşı karşıya. Bilim adamları, tekrarlanma süresinin sona erdiğini ve her an bir depremle ilimizin karşılaşabileceğini ifade ediyorlar. Yedisu hattı bu bölgeyi de oldukça yakın bir hat. Biz ilimizi depreme dirençli bir şehir haline getirmek üzere çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Burada yaptığımız çalışmalardan belki de en önemlilerinden bir tanesi mikro bölgeleme etüt çalışması” dedi.
Ovacık ve Nazımiye fay hatlarını içinde bulunduran ve Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesiştiği noktada yer alıp, bilim insanlarının sürekli '7 ve üzeri deprem' uyarısında bulunduğu, Tunceli'de, uyarılar dikkate alınarak depreme hazırlık çalışmaları sürüyor. Çalışmalar kapsamında Vali Bülent Tekbıyıkoğlu'nun talimatı ile polis ve jandarma ekiplerinden oluşan 1600 kişiye arama-kurtarma eğitimleri verildi, kamu binalarından numuneler alınarak yapı stoku elden geçirilmeye başlandı. 63 okulun yapılan performans analizinde 17'sinin yıkılmasına karar verildi. Kent merkezi ve tüm ilçelerde konteyner kentler kuruldu ve toplamda 1122 konteyner inşa edildi. Ayrıca Erzincan ile Tunceli sınırını belirleyen, Türkiye’nin güneydoğusu ile kuzeydoğusunu birbirine bağlayan en kısa güzergahtaki 61 yıllık Mutu Köprüsü’nün yeniden yapılması için çalışmalar başlatıldı. Mevcut veya yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikeleri belirlemek, yerel zemin ve tehlike şartlarının yansıtıldığı haritaların üretilmesi amacıyla mikro bölgeleme çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar sonucunda imar planına esas risk azaltma planlarında kullanılması suretiyle depreme dirençli kent oluşturulması hedefleniyor. Şuana kadar Ovacık, Pülümür, Nazımiye ve Çemişgezek ilçesinde 1260 hektarda 127 sondaj çalışması yapıldı. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Nazımiye ilçesindeki mikro bölgeleme çalışmalarını daha sonra da Yedisu fay hattına 20 kilometre uzaklıkta bulunan Pülümür ilçesindeki ağır hasarlı binaların yıkımlarını inceledi.
‘İLİMİZİ DEPREME DİRENÇLİ BİR ŞEHİR HALİNE GETİRMEK ÜZERE ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’
Tunceli’yi depreme dirençli bir şehir haline getirmek amacıyla çalışmaların devam ettiğini ve 4 ilçede 1260 hektarda mikro bölgeleme etüt çalışmasının yapıldığını belirten Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Malumunuz olduğu üzere ilimiz bir deprem tehditliyle karşı karşıya. Bilim adamları, tekrarlanma süresinin sona erdiğini ve her an bir depremle ilimizin karşılaşabileceğini ifade ediyorlar. Yedisu hattı bu bölgeyi de oldukça yakın bir hat. Biz ilimizi depreme dirençli bir şehir haline getirmek üzere çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Burada yaptığımız çalışmalardan belki de en önemlilerinden bir tanesi mikro bölgeleme etüt çalışması. Yerel yönetimlerin yapması gereken bir çalışma. Baktık ki ilimizde böyle bir eksiklik var ve şu ana kadar yapılmamış, Valilik olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla irtibata geçip buraya bir ihale düzenlendik. Bu ihale münasebetiyle yapılmayan ilçelerimizin hepsinde bu mikro bölgeleme ve etüt planlama çalışma yapılmaya başlandı. Bununla beraber jeoloji çalışması da devam edecek. Her şey planlamadan geçiyor, bir şehri nereye dizayn edeceğiz, hangi fizik ve teknik imkanlarla yapacağımızı buradaki çalışma belli ediyor. Eğer buradaki çalışmalar bu haliyle kalırsa hiçbir şeye yaramaz. Buradaki çalışmaları raporlayacağız belediyelerimize teslim edeceğiz. İmar plan değişikliklerini buna göre yapmaları lazım. Bu çalışma tamamlandıktan sonra nereye ev yapacağımızı veya hangi bölgenin daha problemli olduğunu da aynı zamanda vatandaşlarımız da bilecek. Benim bölgemde şöyle bir sıkıntı var. Ben bunun farkındayım diyebilecek bir dokümanı bir belediyelerimize teslim edeceğiz” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI