IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2015 16:08
Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürü Ergin Çubukcu, Türkiye’de üretimi yapılan en zengin içerikli gübrenin ‘Çotanak Gübresi’ olduğunu belirterek en az yüzde 20 verim artışı beklediklerini söyledi.
Asli unsurlarının çiftçiler olduğunu kaydeden Çubukcu, “Tarım Kredi Kooperatifleri, ortaklarının ve genel anlamda Türk çiftçisinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya dönük mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamayı ve ürünlerini pazarlamayı, Türk tarımını çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir en üretken sektör yapmayı amaçlar. Bu amaçla 151 yıldır hizmet vermekteyiz. Çiftçilerimiz asli unsurlarımızdır, çiftçilerimizin tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamak, beklentilerine kalite ve istikrarla karşılık vermek ilk önceliğimizdir. Ortak çiftçilerimize sahip çıkmak ve her an yanlarında olmak görevimizdir. Bu bilinçle tüm mesai arkadaşlarımızla birlikte sürekli sahadayız. Doğru ve bilinçli tarım, kaynakları etkin kullanmak ve bilinçli tarım yapmak için eski alışkanlıklarımızda vazgeçmeliyiz. Toplantı ve seminerlerle çiftçimizi bilinçlendirmeye çalışırken, teknik personelimizle üretimin tüm aşamalarında çiftçilerimizin yanında yer almaktayız” dedi.
Çalışma prensiplerinin daima en iyisini yapma olduğunu ve bu amaçla çiftçilere yeni bir ürün sunduklarını söyleyen Çubukcu, “Daima ‘en iyisini’ yapmak, çalışma prensibimizdir, bu amaçla çiftçilerimize yeni bir ürün sunuyoruz. Fındık Araştırma Enstitüsü ile Gübre Fabrikalarımızın birlikte ürettiği, fındık bitkisine özel ‘Çotanak Gübresi’ sadece kooperatiflerimizden temin edilebilecektir. Üreticilerimizin yüksek verimli ve üstün kaliteli ürünler elde ederek, gelirlerini artırmasını hedeflemektedir. ‘Çotanak Gübresi’ fındık bitkisinin ihtiyacı olan 7 farklı bitki besin maddesini içermesi nedeniyle Türkiye’de üretimi yapılan en zengin içerikli gübredir. Çotanak Gübresiyle en az yüzde 20 verim artışı bekliyoruz. Yüksek verim, kaliteli ürün için fındık üreticilerimiz mutlaka ‘Çotanak Gübresi’ kullanmalıdır. ‘Çotanak Gübresi’ sadece Tarım Kredi Kooperatiflerinden temin edilebilir” şeklinde konuştu.
“TARIM SİGORTASI BEDAVAYA GELİYOR, ÜRETİCİLERİN CEBİNDEN 1 LİRA BİLE ÇIKMIYOR”
“Ürünün Güvencesi Tarım Sigortası, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) üzerinden yapılan tarım sigortalarında primin yarısından fazlası devlet tarafından ödeniyor” diyen Çubukcu, “Ayrıca çiftçilerimizin, tarımsal işletme varlıklarını TARSİM’e sigorta ettirmeleri halinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilere ait faizlerin yüzde 25- yüzde 100’ü devlet tarafından ödeniyor ve çiftçilerimiz indirimli faiz oranlarından faydalandırılıyor. Böylece üyelerimizin Tarım Sigortası bedavaya gelmekte, üreticimizin cebinden 1 lira bile çıkmamaktadır. Üreticilerin, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında devlet destekli tarım sigortası yaptırabilmeleri için bitkisel ürün sigortaları için öncelikle ÇKS’ye, seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS), büyük ve küçükbaş hayvancılık yapanlar için Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET), kümes hayvanları için, İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, su ürünleri için, Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne (SKS) ve arıcılık (arılı kovan) sigortası için ise Veteriner Bilgi Sistemi’ne ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) başvurarak, işletme kaydının yaptırılması veya işletme kaydının güncellenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“TARIM SİGORTASINDA DAHA BİLİNÇLİYİZ”
2014 yılında fındıkta yaşanan don hasarının çiftçileri tarım sigortasına yönlendirdiğini vurgulayan Çubukcu, “Geçen yıla oranla bu yıl çok daha fazla üretici tarım sigortasını şimdiden yaptırdı. Sigortasını yaptıran üreticilerimize teşekkür ediyoruz. Diğer üreticilerimizin de aynı bilinçle tarım sigortalarını bir an evvel yaptırmalarını bekliyoruz. Güçlü çiftçi, güçlü kooperatif bilinciyle üyelerimizin her zaman yanında yer alarak, her türlü tarımsal girdi ihtiyacını karşılarken, sübvansiyonlu kredi imkanlarından faydalandırmaktayız. Üretimden pazara kadar her aşamada üreticimizin yanında yer alarak yüksek gelir elde etmesine katkı sağlamaktayız. Tarıma ve çiftçilerimize hizmet noktasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla her zaman iş birliği yapmaktayız. Paydaş kurumlarla ortak projeler üreterek tarımı güçlendirmek ve tarımla iştigal eden ailelerin refah seviyelerini yükseltme gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.