Güncelleme Tarihi:
Aleyna BAYRAM/TRABZON (DHA) – JAPONYA’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yürütülen projelerle ilgili Büyükelçi Miyajima’ya bilgi verdi, 2 yıl içinde tamamlanması planlanan TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi’ne Japon yatırımcıları beklediklerini vurguladı.
Karadeniz Bölgesi’ndeki incelemeleri kapsamında TTSO’yu ziyaret eden Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Başkan Yardımcıları Tolga Avcı ve Mustafa Zihni Serdar ile Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Özcan İlarslan tarafından karşılandı.
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Japonya’nın Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ve Trabzon’a birçok alanlarda yapılan işbirliği çalışmalarıyla önemli katkılar sağladığını belirterek, özellikle DOKAP Projesi’nin başlatılmasında, bölgedeki su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesinde ve maden arama çalışmalarına Japonya’nın katkılarının bölge halkı tarafından takdir edildiğini vurguladı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürüttüğü projelerle ilgili bilgi de veren Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarih boyunca ticaret merkezi olan Trabzon, tarihi İpekyolu’nun Karadeniz kıyısındaki en önemli limanıdır. Doğu – Batı arasında ticaretin de kilit noktalarından biridir. Trabzon’un bu ticari konumu devam ediyor ve ayrıca sanayide de kenti ileriye taşıyacak adımlar atılıyor. 4 adet organize sanayi bölgemiz var. Buradaki firmalara önemli devlet destekleri veriliyor. Kentimizdeki bin 400 sanayi tesisinde 25 bin çalışan bulunuyor. Türkiye’de üretilen fındığın yarısından fazlası, modern fındık işleme tesislerinin bulunması nedeniyle Trabzon’dan dünyaya ihraç ediliyor. Türkiye’nin en önemli su ürünleri avcılığı firmaları Trabzon’da faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin yaş sebze-meyve ve narenciye ihracatının yüzde 55’i Trabzonlu firmalar tarafından yapılıyor. Trabzon, 70 bin üniversite öğrencisiyle tam bir eğitim kenti konumunda. Bölgenin sağlık merkezi. 1.5 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye’de üst sıralarda.”
“TURİZM ÖNEMLİ BİR İŞBİRLİĞİ ALANI OLİBİLİR”
Başkan Hacısalihoğlu, bölgede son yıllarda turizmin önemli oranda geliştiğini de vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Turizmde Japonya ile işbirliği yapmak en büyük arzumuz. Özellikle eko turizm ve kültür-tarih turizmi alanlarında işbirliği imkanlarını kullanmak istiyoruz. Ayrırac inovasyon ve biyoteknoloji alanlarında da işbirliğimiz olacağını düşünüyorum. Odamız tarafından bu alanlarda bir merkez inşası sürüyor. Bölgedeki 3 bin 500 çeşit bitki türünden ilaç hammaddesi elde etme ve geliştirme konusunda işbirliği yürütülebilir.”
“JAPON YATIRIMCILARI ENDÜSTRİ BÖLGESİNE BEKLİYORUZ”
Hacısalihoğlu, Arsin’de yapımı planlanan TR61 Yeşil Endüstri Bölgesi’nin Trabzon’un en önemli projelerinden biri olduğunu da vurgulayarak, “3 milyon metrekarelik dolgu alanına inşa edilecek Yatırım Adası’nda 100 teknoloji firması olacak. 15 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Japon firmaları Endüstri Bölgesi’ne yatırıma bekliyoruz. Trabzon, sadece doğal ve tarihi güzellikleriyle tanınmayacak. Bir AR-GE merkezi, inovasyon merkezi, orta ve yüksek teknoloji üretim üssü olacak. Bu alanlarda kentteki üniversitelerden yetişen mühendisler de eleman sıkıntısı yaşanmamasını sağlayacak. Trabzon gerçekten de önemli ve güvenilir bir yatırım bölgesi” dedi.
Büyükelçi Miyajima’ya ayrıca Trabzon’daki eko turizm olanakları, Yatırım Adası, Uzungöl Kış Turizmi Merkezi projesi, Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi başta olmak üzere birçok projeyle ilgili görsel sunum yapıldı.
“TRABZON’DAN ETKİLENDİM”
Yaklaşık 9 aydır Türkiye’de görev yaptığını belirten Büyükelçi Akio Miyajima ise, Trabzon’a ilk kez geldiğini belirterek, “Gördüklerim ve dinlediklerim karşısında etkilendim. Trabzon gerçekten önemli bir konumda ve çok iyi projeler yürütülüyor. Japon işadamlarına bunların tanıtılması ve duyurulması için elimden geleni yapacağım. Önümüzdeki aylarda Türk-Japon işadamları zirvesi gerçekleştirilecek. Bu projelerle ilgili orada da bir sunum yapılabilir” dedi.
İPEKYOLU MÜZESİNİ GEZDİ
Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, ziyaretinin anısına Büyükelçi Miyajima’ya plaket takdim etti. Miyajima ayrıca TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ndeki tarihi eserleri de inceledi ve Başkan Hacısalihoğlu’ndan bilgi alarak, müze şeref defterini imzaladı.