Trabzon'da Çal mağarasına ayrıntılı harita hazrılanacak

Güncelleme Tarihi:

Trabzonda Çal mağarasına ayrıntılı harita hazrılanacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2017 14:51

Trabzon'da Çal mağarasına ayrıntılı harita hazrılanacak

Haberin Devamı

Osman ŞİŞKO/DÜZKÖY, (Trabzon), (DHA) – TRABZON’un Düzköy İlçesi’nde bin 10 metre uzunluğundaki Çal Mağarası’nın ayrıntılı haritası çizilmesi için çalışma başlatıldı.

Düzköy İlçesi’nde Çal-Camili Tabiat Parkı’nda yer alan bin 10 metre uzunluğa sahip yatay uzanımlı Çal Mağarası, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden düzenlenecek. Yüksek katlarda bulunan düdenlerden mağara içerisine kolayca ulaşan sel suları nedeniyle sorunların yaşandığı mağara güvenli hale getirilecek. Teknik heyetin yapacağı inceleme sonrası ayrıntılı haritalaması yapılacak mağarada alınacak tedbirler belirlenecek. Trabzon’un önemli tabiat varlıklarından olan Çal Mağarası bir süre önce bakıma alınmıştı.

“MARKA HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan ve Çal Mağarası’nın işletmesini devraldıklarını hatırlatan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, büyük tabii serveti çok daha büyük bir marka haline getirmek istediklerini söyledi. Gümrükçüoğlu, “Devralmamızın hemen ardından bölgede başta yol olmak üzere pek çok alanda çalışmalar gerçekleştirdik. Son olarak da mağara içindeki hasarlı halde olan yürüyüş yolunu tadilattan geçirdik. Çal Mağarası’nı dünya turizmine hizmet eder hale getirmek için ilgili kamu kuruluşları ile birlikte projelendirme çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.

ÇAL MAĞARASI 

Çal Mağarası kireçtaşları içindeki çatlak fay sistemlerine bağlı olarak gelişmiştir. Mağara bugünkü sekline iki aşamada ulaşmıştır. Birinci aşamada yüzeyden sızan sular toprak zorunda ki CO2'yi bünyesine katarak asidik karakter kazanmaları sonucunda kireçtaşını daha fazla çözerek kırıkları genişletmiş ve bir yer altı su kanalı oluşmasını sağlamışlardır. İkinci aşamada ise bölgesel yükselmeye bağlı olarak mağara gelişimini sağlayan su akımı azalmış ve mağaranın gelişimi durmuştur. 

Çal Mağarası 2000 yılında Trabzon İl Özel İdaresi tarafından çeşitli düzenlemeler yapılarak turizme açılmıştır. Mağara içindeki hava hareketi nedeniyle astım ve sinüzit rahatsızlığı olanlara iyi geldiği belirtiliyor. Çal Mağarası, içindeki sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem doğal şekilleri, zaman zaman 1,5 metre derinliğe ulaşan deresi, şelaleleri ve göletleri ile her mevsim turistlerin ilgisini çekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!