Trabzon Günde 700 Ton Çöp Üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Trabzon Günde 700 Ton Çöp Üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 13:44

ORTAHİSAR BELEDİYESİ İLE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ORTAKLAŞA DÜZENLEMİŞ OLDUĞU ATIK YAĞ VE PİL YARIŞMASI SONUÇLANDI.

Trabzon’da günde 700 ton civarında çöp ortaya çıktığı belirtilirken konuyla ilgili çevre bilincinin artırılması gerektiği belirtildi.
Ortahisar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlemiş olduğu Atık Yağ ve Pil Yarışması sonuçlandı. Yarışmada atık yağ toplamada birinciliği alana 15 litre zeytinyağı hediye edildi.
Ortahisar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği Atık Yağ ve Pil Yarışması Ödül Töreni belediyenin Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Ödül törenine Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Başkan Yardımcıları Erdoğan Beder, Süleyman Aydoğdu, Abdülkadir Uraloğlu, Kemal Çoban, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi ile dereceye giren okulların müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Ortahisar Belediyesi tarafından çocuklarda atık yağ ve pil konusunda çevre bilinci oluşturmak atık yağ ve pillerin su kaynaklarını ve doğayı nasıl kirlettiğini çocuklara aşılamak amacıyla düzenlenen yarışmaya 74 okul katıldı. Yarışmada atık pil dalında birinciliği 356 kg atık pille İsmetpaşa İlk ve Orta Okulu elde etti. İkinciliği Bedri Rahmi Eyüpoğlu Orta Okulu, üçüncülüğü ise Çukurçayır İmam Hatip Orta Okulu elde etti. Bayanlar arası atık yağ toplama yarışmasında ise birinciliği Alo 181 Çağrı Merkezi adına topladığı 90 litre atık yağla Emine Kılıç elde etti. Yarışmada birinciliği elde eden Emine Kılıç’a 15 lt zeytinyağı ödül olarak verilirken ayrıca Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç tarafından da takdir belgesi verildi. Okullar arasında birinciliği elde eden İsmetpaşa İlk ve Orta Okulu Müdürü Şaban Aktaş’a ödül olarak Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Beder tarafından masa tenisi seti takdim edildi. Atık pillerinizi suya, toprağa ve çöpe değil, atık pil kutularına atılması gerektiğine dikkati çeken Başkan Genç atık pil ve yağların doğada yarattığı kirliliğin ortadan kaybolmasının bin yılları bulduğunu belirterek, “Unutmayalım ki, en iyi temizlik kirletmemektir. Daha temiz daha sağlıklı bir Trabzon’da yaşamak için çöplerinizi belediyemizin belirlediği noktalarda çöp yerlerine, bırakınız. Ambalaj atıklarınızı (kağıt, plastik, cam, metal) metal çöplerden ayrı olarak biriktirip, Belediyemizin belirlediği noktalardaki geri dönüşüm kutularına atınız. Kızartma sonrası oluşan atık yağlarınızı kavanozda veya uygun bir kapta biriktiriniz. En az 5 litreye ulaştığında alınması için; Ortahisar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne ait Alo Temizlik Hattı arayın. Kızartma yaptıktan sonra saklan atık yağları lavaboya, kanalizasyona ve çöpe dökmeyiniz. 1 litre kullanılmış yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğini yüzde 25’ini oluşturuyor. Bitkisel yağlar, kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralması ve tıkanmaları sebep olmaktadır. Evsel atıklarla karıştırılan bitkisel atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir” cümleleriyle atık yağların çevreye verdiği zararlar üzerinde durdu.
Atık piller konusunda da uyarılarda bulunan Başkan Genç, bir küçük atık pil 4m2 toprağı kirletme özelliğine sahip olduğunu belirterek pillerin çöplere, ateşe, su kaynaklarına, kanalizasyona ve sokaklara rastgele atılmaması ve toprağa gömülmemesi gerektiğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi çevre kirliliği konusunun dünyada artık global hale geldiğine dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Ülkeler artan çevre sorunları karşısında çöp ve atık madde sorunlarını halletmek için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Çevre bilinci çocukluktan ve aileden başlayan bir eğitim olmalıdır. Bu konuda hem okullarımıza hem de ailelere büyük görevler düşüyor. Trabzon’da bir günde 700 ton çöp ortaya çıkarıyoruz. Bu rakam Avrupa’da ortalama 250 ton civarındadır. Vatandaşlarımızda çöp bilincini ve eğitimini yerleştirirsek onlar daha az çöp ve atık madde ortaya çıkarırlar. Çevre bilincini oluşturmak için bakanlık olarak okullarda çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bizler yarının doğasını bugünden yaratmak bilinciyle hareket etmeliyiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!