IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 12:09
TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU’NUN (TKDK) AVRUPA BİRLİĞİ HİBE DESTEĞİ İLE KURULAN “AKÇAKALE HALI SAHA’’ TESİSİ, AKÇAABAT İLÇESİNE BAĞLI AKÇAKALE MAHALLESİNDE FAALİYETE BAŞLADI
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) Avrupa Birliği hibe desteği ile kurulan “Akçakale Halı Saha’’ tesisi, Akçaabat ilçesine bağlı Akçakale mahallesinde faaliyete başladı.
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne 12. çağrı döneminde Kırsal Turizm alt tedbiri kapsamında projesini sunan girişimci Celil Saka Akçaabat’a yeni bir halı saha kazandırdı. TKDK’ya sundukları projenin kabul edilerek 28 Ağustos 2014’te TKDK ile sözleşme imzaladıklarını belirten Saka, sözleşmenin ardından 1 yıla yakın bir süre içerisinde yatırımlarını tamamladıklarını ve yaklaşık 500 bin liraya mal olan projesi için geri ödemesiz yüzde 50 oranında hibe desteği alacağını belirtti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun Trabzon’daki girişimciler için büyük fırsatlar sunduğunu belirten Saka, ‘‘Uygun bulunan projem için hibe desteğinin yanı sıra yatırım kapsamında KDV muafiyetinden de faydalanacağım. Sporla iç içe yaşayan şehrimize modern bir spor tesisini kazandırdık. TKDK’ya ve her aşamada ilgilenen ve yardımlarını eksik etmeyen kurum çalışanlarına da teşekkür ediyorum” dedi. TKDK’nın hibe desteklerinin yatırımcılar için büyük bir fırsat olduğunu belirten Saka, tüm girişimcilerin mutlaka TKDK’ya uğraması gerektiğini söyledi.
Tesisi ziyaret eden TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, kurum olarak IPARD programı kapsamında birçok yatırıma hibe destekleri verdiklerini belirtti.
İl Koordinatörü Aydoğdu, ‘’Kurumumuz et ve süt üreten tarımsal işletmelere; süt, et, meyve sebze ve su ürünleri işleme tesislerine; arıcılık, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler ve fide-fidan yetiştiriciliği konusundaki yatırımlara, yerel ürün ve el sanatları ile ilgili mikro işletmelere, kırsal turizm tesislerine ve kültür balıkçılığı işletmelerine hibe destekleri vermektedir. Kırsal turizm sektörü, Trabzon’da çok rağbet gören bir sektör, maksimum 25 yatak odalı konaklama tesisleri/pansiyon; yeme içme tesisleri; pastane; halı saha, aquapark, paintball, tırmanma platformu, dağcılık, dağ bisikleti gezileri, atv safari, sportif veya rekreatif balıkçılık, at biniciliği, yürüyüş parkurları, hobi bahçeleri vb. turistik açık alan aktivite tesisleri desteklenebilmektedir. Önümüzdeki çağrıdan itibaren uygulamaya başlayacağımız IPARD 2 programı kapsamında destek oranlarında artış ve destek alanlarında yenilikler olacak, ayrıca yatırımcıların yüzde 18 KDV muafiyeti de devam edecektir. Tüm yatırımcılarımızı hibe desteklerinden yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.