Sosyal yaşama "kahkaha" atarak uyum sağlayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Sosyal yaşama kahkaha atarak uyum sağlayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 11:52

- KİKAP Trabzon Derneği'nce cezaevinde düzenlenen "kahkaha terapisi" sayesinde, hükümlü ve tutukluların sosyal yaşama daha rahat uyum sağlamaları amaçlanıyor - Derneğin başkanı Turan: "Amacımız cezaevindeki tüm mahkumlara, sosyal yaşama adaptasyonları konusunda yardımcı olmak ve rehabilite edilmelerini sağlamaktır"

Haberin Devamı

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz İlleri Kadın Platformu (KİKAP) Trabzon Derneği'nce, Bahçecik E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda düzenlenen "kahkaha terapisi" sayesinde, tutuklu ve hükümlülerin sosyal yaşama daha rahat uyum sağlamaları amaçlanıyor.

KİKAP Trabzon Derneği Başkanı Nilgün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KİKAP'ın, ülke genelinde Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Aydın ve Antalya'da çalışan, Amerika'daki Iowa Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Çocuk Koruma Merkezi ile de işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Turan, KİKAP'ın yaklaşık beş yıldır özellikle cinsel istismar ve kadına yönelik şiddet vakalarıyla ilgili şiddet başvurusu, hukuki destek ve yönlendirme çalışmaları yaptığını belirterek, "Özellikle kanser hastaları ve yakınları, cinsel istismara uğrayanlarla cezaevindeki mahkumlar gibi dezavantajlı gruplar üzerinde etkinlik yapıyoruz. Yaptığımız birçok etkinlik Türkiye'de ilk kez gerçekleştiriliyor. Amacımız dezavantajlı grupları da topluma kazandırabilmek. Bu kapsamda farklı projelerimiz var" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayata geçirdikleri önemli projelerden bir tanesinin de dezavantajlı gruplara yönelik "kahkaha terapisi" olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de kahkaha terapisi yeni tanınan ve yaygınlaşan bir yöntem. Kahkaha terapisi gerçekten sosyal yaşama adaptasyon sürecinde fayda sağlayan yöntemdir. Bu kapsamda KİKAP olarak Norveç'te yaşayan yoga eğitmeni İsmet Eser Mutlu'nun katılımıyla ilk kez Trabzon Bahçecik E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki kadın mahkumlara yönelik kahkaha terapisi düzenledik" ifadelerini kullandı.

Turan, terapi sonrasında çok güzel geri bildirimler aldıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadın mahkumlarımız başta olmak üzere cezaevi yetkililerimizden de olumlu tepkiler aldık. Bu durum da bizlerin faydalı bir iş yaptığının göstergesi oldu. Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin amacına ulaşması bizi mutlu ediyor. KİKAP olarak fayda sağlayabilmek, gelen talebe cevap vermek bizim için önemliydi. Bu nedenle cezaevi yetkililerinden gelen talepleri değerlendirdik ve ikinci etkinliğimizi de Trabzon'daki cezaevinde tüm mahkumlar ve çalışanlara yönelik düzenliyoruz."

Haberin Devamı

- "Türkiye'nin diğer illerinde de kahkaha terapisine dikkati çekmek istiyoruz"

Turan, kahkaha terapisinin insanı rahatlattığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Terapiye öncelikle nefes çalışmasıyla başlıyoruz. İnsanların öncelikle diyaframdan nefes alması sağlanıyor. Daha sonra gerçek kahkahalar taklit ediliyor. Kahkahalarla birlikte insanların bütün hücrelerine daha fazla oksijen girmesi sağlanıyor. Ardından da insanların gülerek deşarj olmaları sağlanıyor. İnsanlar güldükçe bedenin bütün hücrelerinde pozitif etki oluşuyor. Bu durum da insanların hayata daha pozitif bakmasını sağlıyor."

İlk olarak Trabzon'da başlattıkları uygulamayı Türkiye'nin diğer illerine de taşıyacaklarını işaret eden Turan, "Türkiye'nin diğer illerinde de kahkaha terapisiyle mahkumların topluma kazandırılması projesinin yaygınlaştırılmasını arzu ediyoruz. Amacımız cezaevindeki tüm mahkumlara, sosyal yaşama adaptasyonları konusunda yardımcı olmak ve rehabilite edilmelerini sağlamaktır" dedi.

Haberin Devamı

Turan, KİKAP olarak ilerleyen zamanlarda da özellikle dezavantajlı kadınların ve çocukların sosyal yaşama dönüşünü rahatlatacak farklı faaliyetlerde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!