Güncelleme Tarihi:
TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nezahat Altuntaş, parlamentoda yüzde 14 oranına çıkan kadın sayısının yetersiz olduğunu, kadınların siyasette daha fazla söz sahibi olmaları gerektiğini bildirdi.
Altuntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın araştırmalarının siyasal, ekonomik, hukuksal ve sanat gibi birçok boyutu bulunduğunu belirterek, en önemli boyutlarından birinin de siyaset olduğunu söyledi.
Yaklaşık 80 yıl önce kadının seçme ve seçilme hakkını elde ettiğini dile getiren Altuntaş, kadına verilen hukuksal eşitliğin fiili eşitlik getirmediğini ifade etti.
Altuntaş, siyaset alanında önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, "Parlamentoda yüzde 14 oranında kadın olduğunu görüyoruz. Önceki seçimlerde bu oran yüzde 9 civarındaydı. Daha gerilere gittiğimizde ise bu oranın yüzde 4 olduğunu biliyoruz" dedi.
Siyasette kadın sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Altuntaş, "Son seçimlerde siyasette yüzde 14 oranına çıkan kadın temsilci sayısı yetersizdir. O yüzden kadının siyasette yer alması ve bu yönde yapılacak aktiviteler önemli. Siyaset aslında kararların alındığı, yeniden paylaşımların yapıldığı bir alan ve eğer bu alanda kadınlar olmazsa, kendi hakları konusundaki düzenlemeler noktasında sıkıntılı durumlar ortaya çıkacaktır. O yüzden kadın ve siyaset konusu önemlidir" diye konuştu.
- "Bütün ülkelerde siyasal alanda erkeklere oranla kadınlar geride"
Prof. Dr. Altuntaş, kadınların siyasette daha fazla söz sahibi olması gerektiğine işaret ederek, parlamentonun erkeklerin hakim olduğu bir alan olarak görüldüğünü kaydetti.
Bütün ülkelerde siyasal alanda erkeklere oranla kadınların geride olduğunu anlatan Altuntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelişmiş ülkelere bakıldığında Avrupa ve Amerika'da da durum aynıdır. Amerika'da parlamentoda kadınların yüzde 16 oranında olduğunu görüyoruz. Dünyaya demokrasi götürdüğünü söyleyen bir ülkede bile kadınların temsil oranı yüzde 16. Almanya ve Fransa'da ise bu oran yüzde 20'lerde. Bu konudaki tek istisna ise İskandinav ülkelerindedir. İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkelerde bu oran yüzde 50'lere kadar ulaşmıştır."
Altuntaş, kadınların siyasetteki oranının artırılmasıyla ilgili kota uygulaması başlatıldığını belirterek, "Her parti aday gösterdiği seçimlerde yüzde 30 oranındaki kadın kotasını doldurmak zorunda. Yapılan uygulama kadınların siyasette daha fazla söz sahibi olması açısından güzel bir uygulamadır. O nedenle de kota uygulamasında partilerin samimi davranması gerekiyor" dedi.
Siyasette kadınların sembol olarak görüldüğünü ifade eden Altuntaş, bu sembol durum bir tarafa bırakılarak, kadınların siyasette yer alması konusunda samimi olunması gerektiğini sözlerine ekledi.