Rusya'ya karayoluyla ihracat arttı

Güncelleme Tarihi:

Rusyaya karayoluyla ihracat arttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 17:30

- DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: "Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısından önceki yıl bin 817 Türk plakalı ihraç yüklü tır çıkış yaptı ve bu sayı, 2014 yılında yüzde 210 artışla 5 bin 648'e ulaştı"

Haberin Devamı

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, önceki yıl bin 817 Türk plakalı ihraç yüklü tırın geçtiği Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısındaki sayının 2014 yılında 5 bin 648'e çıktığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'den karayoluyla Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu'na geçişi sağlayan, Rusya sınırında bulunan Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısından, Türk ihraç yüklü tırların geçişlerinde her geçen gün artış yaşandığını belirtti.

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosluğu aracılığıyla bazı veriler elde ettiklerini anlatan Gürdoğan, "Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısından önceki yıl bin 817 Türk plakalı ihraç yüklü tır çıkış yaptı ve bu sayı 2014 yılında yüzde 210 artışla 5 bin 648'e ulaştı. Rusya Federasyonu'na aynı kapıdan 2013 yılında 53 bin 952 ton ihraç yükü geçişi yapıldı. 2014 yılında bu rakam yüzde 177 artışla 149 bin 345 tona ulaşmıştır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Gürdoğan, bu sınır kapısı üzerinden Türkiye ve bölgesinden çok kısa sürede Rusya Federasyonu'na ulaşıldığını dile getirerek, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Türki Cumhuriyetlerine de ulaşımın son yıllarda bu kapı üzerinden yapıldığın vurguladı.

Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısının başlangıçta ihraç yükü taşımaları açısından bu kadar cazip olmayacağının savunulduğuna dikkati çekerek, ortaya çıkan bu resmi rakamların, yaptıkları çalışmaların ne kadar faydalı olduğunu gösterdiğini belirtti.

- "Güney Osetya kapısı da açılmalı"

Gürdoğan, Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısından, ihraç yükü taşımalarının önümüzdeki dönemde de artacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türk ihraç yükü taşımaları, Türkiye ile İran'ı birbirine bağlayan Gürbulak Sınır Kapısı'nda zaman zaman yaşanan yığılmalar ve Ukrayna-Rusya gerginliği nedeniyle karayoluyla bu kapıya yöneldi. Bundan dolayı biz bu kapının yetersiz olduğunu, bunun yanında bu kapıya alternatif olacak Güney Osetya tarafındaki kapının da açılmasını Türk ve Rus makamlara önerdik. Rusya Federasyonu'nun, ayrıca Gürcistan'a geçişi sağlayacak Dağıstan üzerinden de bir kapının açılmasıyla artık Rusya Federasyonu ve Türki Cumhuriyetlerine yönelik taşımalarımız daha kolay ve düşük maliyetle gerçekleşecektir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!