Pehlevan: Fındığı milli ve stratejik ürün kapsamına almalıyız

Güncelleme Tarihi:

Pehlevan: Fındığı milli ve stratejik ürün kapsamına almalıyız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 16:06

Pehlevan: Fındığı milli ve stratejik ürün kapsamına almalıyız

Haberin Devamı

Aleyna KESKİN/TRABZON, (DHA) - TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, fındık üreticisinin kaderine teslim edildiğini ve fındık tarımına küstüğünü öne sürerek, “Fındığı milli ve stratejik ürün kapsamına almalıyız” dedi.

Karadeniz Bölgesi'nin önemli gelir kaynağı fındıkta hasat sezonu biterken, gözler Toprak Mahsulleri Ofisi'nce (TMO) açıklanacak fındık fiyatına çevrildi. Ağustos sonu itibari ile toplam ürünün yüzde 15’inin piyasaya indiği fındık 9-12 TL arasında satılırken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cemil Pehlevan da, bölgedeki fındık üreticilerin çoğunun fındığa küstüğünü ve tarlasına inmek istemediğini söyledi. Pehlevan, “500 çiftçi ile 720 bin hektar alanda yapılan fındık üretimi doğrudan ve dolaylı olarak 5 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Düzce’den Samsun’a, Giresun’dan Trabzon’a oradan Artvin’e kadar geniş bir alanı etkileyen üretimi ile Karadeniz’in çiftçisinin geçim kaynağı olan 2,5 milyar dolardan fazla ihracat gelirine sahip fındık kaderine terkedildi. Fındık üreticilerin çoğu fındığa küstü ve tarlasına inmek istemiyor" dedi. 

'FINDIĞI MİLLİ VE STRATEJİK ÜRÜN KAPSAMINA ALMALIYIZ

Bölgenin önemli gelir kaynağı olan fındığın, milli ve statejik ürün kapsamına alınması gerektiğine de işaret eden Pehlevan, şunları ifade etti:

"2018 yılı üretimin 520 bin ton civarında olacağı yapılan araştırmalar ile belliyken işçilik, gübre, ilaç ve diğer girdilerin enflasyon ile artışı neticesinde 1 kilogram fındığın maliyeti 12-13 TL civarında gerçekleşmektedir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak yetkilerden beklentimiz; rekoltenin açıklanması, maliyet üzerinden çiftçiyi memnun edecek alın terinin karşılığını alacağı fiyatın açıklanması ve bir an önce piyasaları düzenleyecek devlet alımlarının hemen başlanmasıdır. Aksi takdirde üretici mağdur olacak, üretimden kopacak tarlaya bahçeye inmeyecektir. Bu durumda da kaybeden ülkemiz olacaktır. Fındık üreticisinin önümüzdeki yıllarda aynı sorunlarla karşılaşmaması için fındığın milli ve stratejik ürün kapsamına almalıyız. Acilen TBMM’de iktidarı ve muhalefeti ile birlikte fındık üreticisine sahip çıkacak kararların birlikte alınması gerekmektedir” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!