"Orta Marmara'da yıkıcı depremler beklenmiyor"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 11:46

- KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş: - "Orta Marmara, Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunun doğusundan ve batısından farklı olarak yıkıcı büyük bir deprem kümesi içermiyor"

Haberin Devamı

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Orta Marmara'da yıkıcı depremlerin beklenmediğini söyledi.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adalar ve Marmara Ereğlisi'ni içeren Orta Marmara'daki deprem derinliklerinin dağılım şekli ve kabuğun tomografik yapısının, Kuzey Anadolu fayının bu bölgeyi büyük depremler üretmeden daha kolay bir şekilde geçebildiğinin kanıtları olduğunu ifade etti.

Fayın Marmara Ereğli'si ile Adalar arasında kalan bölümünde kabuğun yalnızca 10 kilometre kalınlığındaki üst kısımının deformasyon biriktirebilme özelliğine sahip olduğunu anlatan Bektaş, buna bağlı olarak da kırılma sonucunda açığa çıkan enerjinin 6'dan küçük deprem üretebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bektaş, Orta Marmara'dan daha doğuya ve batıya doğru gidildikçe fayın, deprem üretebilme özelliğine sahip üst kabuk kalınlığının 17 kilometreye ulaştığına dikkati çekerek, dolayısıyla bu noktaların 7'den büyük deprem oluşturabilecek deformasyon birikimi sağlayabileceğini kaydetti.

- "Orta Marmara, büyük deprem üretebilecek kabuk yapısına sahip değil"

Marmara Bölgesi'ndeki 2 bin yıllık deprem kayıtlarının, Orta Marmara'da Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunun doğusundan ve batısından farklı olarak yıkıcı büyük bir deprem kümesi içermediğini vurgulayan Bektaş, "Marmara Bölgesi'nde Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu kabuk yapısına bağlı olarak batıda Mürefte-Gelibolu, doğuda Adalar-İzmit bölgelerinde 7'den büyük tarihsel deprem kümeleri oluştururken, orta Marmara'nın daha zayıf ve daha az kırılgan bölümünde böyle bir yıkıcı tarihsel deprem kümelenmesi oluşturamamıştır" diye konuştu.

Prof. Dr. Bektaş, Orta Marmara'nın büyük deprem üretebilecek kabuk yapasına da sahip olmadığını vurgulayarak, "Bu özellik, Orta Marmara'nın deprem tehlikesinde ve İstanbul'un deprem riskinde, başka deyişle oluşabilecek can ve mal kaybında ön görülenin daha altında bir sonuç verir" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!