Güncelleme Tarihi:
Selay SAYKAL/TRABZON (DHA) - TRABZON’da Turizm Konseyi tarafından Gastronomi çalıştayı düzenlendi. İlki düzenlenen çalıştayda Trabzon yemek kültürünün tanımlaması, kentin yemek envanterinin belirlenmesi ve tanıtılması için yapılacaklar ele alındı.
Trabzon Kent Konseyi organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Gastronomi çalıştayına Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Hamdullah Çuvalcı, Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türkiye Aşçılar Birliği Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ve davetliler ile sektör temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, “Türkiye dünyanın en iyi mutfağıdır ama dünyada 44. sırada görünüyor. Araştırmalarımızda bir numara olduğunu açıklayalım. Biz Trabzon’un daha iyi noktaya varmasını istiyoruz” dedi.
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise, “Kaybolan birçok yiyeceğimiz var. Bunları sadece restoranlarda görüyoruz. Restoranlarımıza ve ustalarımıza büyük iş düşüyor. Ustalarımıza sunum sanatı, daha önce somon çalıştayı yapmıştık. Orada ustalarımızın ne kadar önemli olduğunu görmüştük. Şehrin ekonomisine katkı sağlama adına önemli bir adım atılmış olacak” diye konuştu.
‘ÖZGÜN İŞLER YAPILMALI’
KTÜ Rektörü Hamdullah Çuvalcı da, “Özgün işler yapmamız lazım. Dijitalleşme çok önemli, gastronomiyi telefonun içine sokmamız lazım. Dijitalleşme satış, kuryeler büyük sektör oldu. Ülkemizde yatırımlar var. KTÜ'de bölümüz yok ama Maçka'da bu bölümlerimiz mevcut. Çaykara'daki okulda aşçılık programını aktif hale getirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘YENİ BAŞLIYORUZ’
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise "Bu belki de bir Doğu Karadeniz mutfağı, Doğu Karadeniz gastronomisi olarak da ele alınması gereken bir konu. Trabzon’un ve Doğu Karadeniz’in bu noktada Türkiye’nin liderliğine önemli bir katkı yapabileceğine inanıyoruz. Trabzon’da çok üzerinde konuşulmuş, tartışılmış, bilimsel anlamda çalışmaları yapılmış elimizde çok yoğun verileri olan bir konu değil. Daha yeni yeni başlıyoruz. Çok ileri giden şehirlerimiz var, Doğu ve Güneydoğu mutfağı gibi. Dolayısıyla Türkiye’de gittikçe öne çıkan, önemi daha iyi anlaşılmaya başlanan bir sektör. Bu manada biz de bugün Trabzon’da bir başlangıç yapıyoruz. Trabzon’da toplam 7-8 coğrafi işareti olan ürünümüz var. Biz hem bu sayıları artırmalıyız hem de var olan bu coğrafi işaretli ürünlerimizde kaliteyi mutlaka muhafaza edebilmemiz önemli” dedi.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Gastronomi konusunda dünyada çok gerideyiz. Ülkemizde her bir karış toprağı bir medeniyet fışkıran Anadolu coğrafyasında yemek kültürümüzü dünyaya kazandırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI