Güncelleme Tarihi:
Selay SAYKAL/TRABZON,(DHA)-TRABZON’da ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ kapsamında onkoloji uzmanlarının ve hastaların katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Erkeklerinde meme kanseri olduğunu ve erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, “Kadınlarda farkındalık yarattık fakat erkeklerde bu farkındalık olmadığı için ileri evrede meme kanserini yakalıyoruz ve daha çok metastazla geliyor. Geçen yıl 750 erkeğe meme kanseri teşhisi konmuş. Erkekler de meme muayenelerini yapmalılar” dedi.
Trabzon'da, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ nedeniyle kanser hastalarına yönelik sosyal çalışmalar yapan Umut ve Yaşam Derneği tarafından bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Meme Kanserlerinde erken tanı ve Mamografi taramaları, bu taramalarda Sağlıklı Hayat Merkezleri-KETEM önemi ile kadınlarda kendi kendine meme muayenesi temalarını kapsayan bilgiler verildi. Etkinliğe Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, onkoloji uzmanları, kanser hastaları ve vatandaşlar katıldı.
‘ÜLKEMİZDE 40 YAŞIN ALTINDA MEME KANSERİ GÖRÜLME OLASILIĞI YÜZDE 20’LERE KADAR ÇIKTI’
Her 10 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü ve yaş ilerledikçe riskin daha da arttığını söyleyen Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, “Dünyada her 3 dakikada 1 kadın meme kanserine yakalanıyor. Geçen yıl ülkemizde 18 bin kadın meme kanserine yakalandı. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, fakat geç kalındığı için ölümlerde kadınlarımız 5’inci sırada yer alıyor. Dernek olarak bu ay farkındalık çalışmalarımıza daha çok ağırlık vererek kadınlarımızı bilgilendirmek için çalışıyoruz. Genetik önemli bir faktör. 20 tane gende mutasyonlara bağlı olarak meme kanseri oluşabiliyor. Anne, kız kardeş, teyzede meme kanseri olanlarda meme kanseri görülme olasılığı daha fazla. Son yıllarda yapılan araştırmalar babaanne ve halada da meme kanseri varsa, kanserin gelişme olasılığının yüksek olduğunu ortaya koydu. 51 yaşından sonra daha fazla gözleniyor fakat ülkemizde 40 yaşın altında da meme kanseri görülme olasılığı yüzde 20’lere kadar çıktı” dedi.
‘ERKEKLER KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMEMELİ’
Erkeklerin meme kanseri konusunda yeterince farkındalığının olmadığını söyleyen Baki, “100 tane meme kanserinden 1'i erkeklerde gözlenmektedir. Kadınlarda farkındalık yarattık fakat erkeklerde bu farkındalık olmadığı için ileri evrede meme kanserini yakalıyoruz ve daha çok metastazla geliyor. Geçen yıl 750 erkeğe meme kanseri teşhisi konmuş. Erkeklerde meme muayenelerini yapmalılar. Ailede eğer meme kanseri varsa, risk faktörü varsa uzman tarafından görülecek ultrasonografi veya mamografi çektirebilir. Risk faktörü varsa 30 ile 35 ultrasonografi ve mamografiyi öneriyoruz. Erkekler kendini güvende hissetmemeli çünkü erkeklerde ileri evrede metastatik meme kanserleri yakalanıyor. O yüzden kontrollerini erkekler de yapmalı. Özellikle 60 yaşından sonra erkeklerde gözleniyor. Erkekler 60 yaştan sonra ailede meme kanseri varsa daha çok dikkat etmeli” diye konuştu.
‘TEDAVİNİN SİSTEMATİK OLMASI GEREKİYOR’
Erken teşhisin önemli olduğu söyleyen Baki, “Meme kanseri menopoz ve geç menopoz dönemlerinde etkili. Östrojen hormonuna maruz kalmak, 10 yıldan fazla süre oral kontraseptif (doğum kontrol yöntemi) kullanmak, alkol alımı da meme kanserinde etkili risk faktörü. Kadınlarımıza her ay düzenli olarak ayna karşısında 5 dakika meme muayenesi yapın diyoruz. 20 ile 40 yaş arasında mutlaka yılda 1 kez jinekolojik muayene için kadın doğumcuya, genel cerrahiye, meme polikliniğine veya aile hekimine gidin ve meme muayenesi yaptırın. 40 yaştan sonra ultrasonografi altın standart. 1 santimetreye gelinceye kadar meme kanseri 5 yıl zaman geçiyor. Bunu ancak mamografide anlayabiliyoruz. Meme kanseri tedavisinin sistematik olması gerekiyor. 1 milimetrenin 5’te biri yani 200 mikron çapında meme kanseri oluştuğunda metastaz yapabiliyor” ifadelerini kullandı.
‘YILLIK 10 BİN TARAMA YAPIYORUZ’
Kentte meme kanserine yönelik yapılan çalışmaları anlatan Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta ise, “Yıllık 10 bin kadının taramasını yapıyoruz ve hedef kitle anlamında baktığınızda bu bizim için iyi bir rakam. Covid-19 zamanında sekteye uğrasa da bunu sürekli hale dönüştürme gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda 6 tane merkezimizde hastane ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) olmak üzere mamografi cihazını hizmete sunduk. Büyükşehir Belediyemizin verdiği araçla birlikte mamografi gezici aracı da birkaç sene önce oluşturmuştuk. Onu da dağ, tepe demeden kullanarak sayıları yüksek tutmaya gayret ediyoruz. Bu anlamda da yakaladığımız vakalar az olmakla birlikte onlara dokunmuş, erken teşhis etmiş olmak ve onları doğru yönlendirerek olumsuz sonuçlar oluşmasını engellemiş olmak bizi mutlu ediyor” dedi.(DHA)
FOTOĞRAFLI