Güncelleme Tarihi:
TRABZON (AA) - Balık sezonunun açılmasıyla palamutta beklentilerini karşılayan balıkçılar, palamudun azalması üzerine rotayı 4 mevsim avlanan mezgite çevirdi.
Ortalama 20-40 santimetre boyunda olup 30-40 metre derinlikte yaşayan ve hamsi gibi küçük sürü balıklarını avlamak için yüzeylere çıkan mezgit, ekonomik değeri yüksek olduğu için balıkçılar tarafından avlanmaya başlandı.
Trabzon'da 30 yıldır balıkçılık yapan Osman Özer, AA muhabirine, palamuttan sonra mezgit avlamaya başladıklarını söyledi. Her mevsimin balığının farklı olduğunu dile getiren Özer, "Bu sene palamuttan başladık, güzel bir sezon geçirdik, istediğimizi aldık. Şimdi mezgit avına başladık" dedi.
Palamut avının aralık ayına kadar devam ettiğini anlatan Özer, "Aralık ayıyla her sabah, yılın 365 günü bizi bekleyen mezgit avına başlarız. Akşama doğru gider ağları sereriz, sabahtan gider ağları kaldırırız" diye konuştu.
Özer, mezgitin tam avlanma aylarında olduğunu kaydederek, "Hamsi olduğu zaman mezgit de olur. Çünkü mezgit hamsiyle beslenir. Deniz de gayet iyi durumda, günde ortalama 50 kilogram mezgit tutuyoruz" ifadelerini kullandı.
Duruma göre mart ayına kadar mezgit avlamaya devam edeceklerini belirten Özer, "Bahar gelince kalkan avına başlarız. Olur, olmaz, o da Allah'ın takdiri. Allah verirse olur, vermezse olmaz. Böylece hazirana kadar da kalkan balıkçılığı yaparız. Ağları da farklı ama getirisi daha iyidir" dedi.
Özer, mezgitin bol olmasında dolayı fiyatının düştüğünü, boyutuna göre kilosu 4 ila 20 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.