Güncelleme Tarihi:
TRABZON (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Suyun olmadığı yerde mısıra destek olmayacak. Su varsa destek olacak. Yani o bitki türüne uygun şartlar nerede varsa onu orada yetiştireceğiz" dedi.
Çelik, Trabzon'da bir otelde düzenlenen Bölgesel Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'nın açılış bölümünde, iyi bir gelecek için Karadeniz'e geldiklerini söyledi.
Toplantının başarılı geçmesi temennisinde bulunan Çelik, ''Bizi bu coğrafyada Arapla Kürtlerle buluşturan kaderimiz, bizi birlikte yaşamayla baş başa bırakmış. Bunu kabul etmeyenler millete keder yaşatmaktadır. Milletimiz de kaderi de kederi de yaşatanları son derece iyi bilmektedir. İnşallah, müstahak oldukları, layık oldukları cezaya çarptırılıyorlar ve bedeline de ödeyeceklerdir. Bu memleketin birliğini, beraberliğini kimse bozamayacaktır'' diye konuştu.
"Trabzon'da olup da futbola değinmemek olmaz'' diyen Bakan Çelik, kendisinin futbola aşinalığının özellikle Trabzonspor'dan kaynaklı olduğunu belirtti.
Trabzonspor'un özellikle son oynadığı maçta ciddi haksızlıklarla karşı karşıya kaldığını bu işin otoritelerinin söylediğini anlatan Çelik, Türk futbolunun artık uluslararası başarılarla gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti.
Karadeniz Bölgesi'deki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine değinen Çelik, "Balık üretimimizin yüzde 70'i Karadeniz'den, 700 milyon liralık bir üretim. Bitkisel üretimimizin beşte biri, yine ihracatımızın yüzde 14'ü bu illerimizden. Coğrafi şartlara bakıldığında bu rakamların güzel olduğunu ama bu rakamların yeterli olmadığını da söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
Dünya genelinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğine, diğer taraftan 500 milyon obez bulunduğuna dikkati çeken Çelik, bir tarafta varlık bir tarafta yokluk içinde yaşandığını dile getirdi.
- "Toprağa sahip çıkmalıyız"
Tarımın ve ekilebilir arazinin önemine işaret eden Çelik, şöyle konuştu:
"Ülkemizde 24 milyon hektar tarıma elverişli arazi var, bunun 20 milyon hektarı şu anda tarımda kullanılıyor. 15 milyon hektara yakın meramız var, 1 milyon hektar da su alanımız var ama her yıl 50 bin dekar arazimiz bu toplulaştırmanın sonucunda tarım dışı kalıyor. Bugün itibarıyla iyi diyebileceğimiz rakamlar eğer dikkatli davranmaz, bu betonlaşmaya, bu tarım arazilerinin elden çıkışını izlemeye devam edersek büyük bir felaketin bizi de beklediğini bu toplantı vesilesiyle açıkça ifade etmek istiyorum. Onun için toprağa sahip çıkmamız gerekiyor. "
Bakan Çelik, çiftçiyi ve üreticiyi daha bilinçli hale getirmek için çalıştıklarını belirterek, "'Bütün Bakanlık personelimiz tarlayla toprakla hayvanla buluşacak. Kokacağız, kirleneceğiz, yorulacağız ama netice itibarıyla tarım sektörümüz, milletimiz kazanacak. Milletimiz her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de şaha kalkacak'' ifadelerini kullandı.
Havza bazlı üretimin son derece önemli olduğunu, suyun olduğu bölgeye göre ürün yetiştirilmesi gerektiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti:"Bir yerde su yok, su sorunu var. Orada mısır ekmeye devam ediyoruz, mısıra da destek veriyoruz. Suyun olmadığı yerde mısıra destek olmayacak. Su varsa destek olacak. Yani o bitki türüne uygun şartlar nerede varsa onu orada yetiştireceğiz. Bunun için havza bazlı üretim hatta hayvancılık bazında da yoğun bir çalışmamız var. Yani nerede hayvan üreteceğiz, yetiştireceğiz, besleyeceğiz ve süt üretimi yapacağız. Bunlar çok farklılık arz ediyor. Karadeniz Bölgesi'nde süt olur ama Ege'de yaptığınız süt üretimini burada yapma şansınız yok, yapamazsınız."