Güncelleme Tarihi:
TRABZON (AA) - TUNCAY BEKAR - Trabzon'da işledikleri suçlar nedeniyle hüküm giyenler, suçtan zarar görenler ile risk altındaki kişiler, açılan kurslar sayesinde hem meslek öğrenerek toplumla barışıyor hem de hediyelik eşya üreterek unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını gelecek kuşaklara taşıyor.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı koordinesinde, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Ortahisar Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle, kentteki dezavantajlı gruplar arasında bulunan eski hükümlüler, suçtan zarar gören kişiler ile suç işleme ya da suçtan zarar görme riski altında olanların meslek sahibi yapılarak topluma kazandırılması amacıyla tarihi Alacahan'da bakır işlemeciliği kursu açıldı.
Kursiyerler, bakır tablo ve tahta kaşık gibi hediyelik eşyalar ile bakırcılık sanatı başta olmak üzere ahşap oymacılığı gibi çeşitli el sanatlarını öğreniyor.
Kursiyerlerle sohbet eden Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, geçmişte Trabzon'da bakır işleme konusunda çok güzel eserler üretildiğini, bu ürünlerin köyler, mahalleler ve evlerde kullanıldığını söyledi.
Trabzon'daki bakır ürünlerin il dışından getirildiğine dikkati çeken Kutanoğlu, "Trabzon, giderek artan şekilde turizm kenti olmaya başladı. Hediyelik eşya sektörü ve bu alanda yetişmiş iş gücüne ciddi ihtiyaç var" diye konuştu.
Kutanoğlu, bakırcılık kursunu daha önce görev yaptığı Bayburt'ta açmayı düşündüğünü ancak öğretici bulamadığı için başarılı olamadığını belirterek, "Trabzon'da bakırcılık konusunda belgeli kurs öğreticileri var. Böyle bir kurs açmayı düşündüğümü arkadaşlarla paylaştığımda ciddi destek aldım. O sayede bu projenin çalışmasına başladık. Projeyi çalışırken çeşitli kurumlar ve Başsavcılığımıza bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile çok güzel bir proje ortaya çıkardık ve kursu açtık" ifadelerini kullandı.
Başsavcı Kutanoğlu, kursun ilk etapta 9 kursiyerle başladığını, sayıyı artırmayı amaçladıklarını, benzer kursları Trabzon'daki Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve gelecek yıl kasımda Beşikdüzü'nde açılması planlanan yeni cezaevinde oluşturulacak büyük atölyede yapmayı hedeflediklerini anlatarak, projeye destek veren kurumlara teşekkür etti.
- "Başarısız olursak bunun faturasını toplum öder"
Kutanoğlu, kursun, eski hükümlüler ya da suç işleme riski altındakilerin topluma kazandırılması açısından önemli olduğunu dile getirdi.
Kutanoğlu, "Geçmişte Adalet Bakanlığı ya da yargı makamlarının yaptığı şuydu. Biz suç işleyen kişiyi alır, soruşturmasını yapar, kamu davasını açar, cezasını verip infazını yapar, sonrasıyla ilgilenmezdik. 2005 yılından sonra denetimli serbestlik uygulaması ile artık Adalet Bakanlığı tahliye ettiği hükümlüyle ilgilenmeye, takibe devam ediyor. Bu takip etme sürecini sadece şüpheliler için değil, mağdurlar için de devam ettirmek gibi güçlü irade var. Bunu toplumla ve ilgili kurumlarla yapmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Hükümlülerin topluma kazandırılmaları gerektiğine işaret eden Kutanoğlu, "Hükümlülerin infaz sürecinde başarısız olursak, bunun faturasını toplum öder. O sebeple bu konuda başarılı olmak, infaz sürecinde iyi bir ivmeyi yakalamak için toplumun birlikte çalışması gerekir. Bu kursların da infaz sürecinin bir parçası ve başarılı olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.