Güncelleme Tarihi:
TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Yaklaşık 1,5 saatte 46,12 metrekarelik dünyanın en büyük ebrusunu yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Ali Şentürk, ebruya yeni ufuklar açmak için yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ebru ile "kesme ve yapıştırma" sanatı olarak bilinen kat-ı ve hat sanatını bir araya getiriyor.
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Grafik Bölümü mezunu Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebru sanatının ne zaman hangi ülkede tam olarak ortaya çıktığının bilinmediğini belirterek, Farslardan İran'a geldiği tahmin edilen ebrunun Türkiye'ye ulaşarak Anadolu'ya girdiğini söyledi.
Şentürk, yaklaşık 17 yıldır kağıt süsleme sanatı olarak bilinen ebru ile uğraştığını anlatarak, ebrunun maneviyat ve huzur istediğini ifade etti.
Piyasada ebru ile uğraşanların özellikle çiçek tarzı figürleri işlediğini dile getiren Şentürk, ebru sanatında herkesin ilgisini çekmek ve yeni ufuklar açmak için yürüttüğü çalışmalar kapsamında ebru ile kat-ı ve hat sanatını bir araya getirdiğini kaydetti.
- "Kat-ı ve ebru bir arada daha çok dikkati çekiyor"
Kat-ı sanatının Arapça'da kesme anlamına geldiğine işaret eden Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kat-ı, bir desenin veya yazının kağıt ya da deri gibi malzemelerin oyulmasıyla icra edilen bir sanattır. Kat-ı örnekleri 16. yüzyılın sonlarında Avrupa'da büyük ilgi görmüştür ve oryantalizm akımının da etkisiyle batılı gezginlerin ilgisi sonucunda Avrupa'ya taşınmıştır. Böylece kat-ı dünyaya mal olmuştur. Ciltçilik, hattatlık, ebru gibi klasikleşmiş Türk sanatlarının gerilemesine paralel olarak da yok olmaya yüz tutmuştur. Önceki ebrularımı değerlendirmek ve unutulmaya yüz tutan kat-ı sanatını tekrar canlandırmak için kat-ı sanatına yönelerek, hat ve ebru ile buluşturdum."
Şentürk, kat-ı sanatı ile ebrunun bir arada daha çok dikkati çektiğini anlatarak, hat sanatının ebruya maneviyat açısından yakıştığını ve o nedenle de bazı eserlerinde üçünü de bir arada kullandığını ifade etti.
Yaptığı ebruları modernize ederek bugüne uyarladığını dile getiren Şentürk, "Ebruların tercih edilmesi ve kullanılması benim için önemli. O nedenle sadece kağıt üzerine ebru yapmıyorum. Günümüzde kullanılan başörtülerinde, masa örtülerinde ve yastık kılıfı gibi birçok eşya üzerinde de ebru yapıyorum" dedi.
Şentürk, 46,12 metrelik ebru ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğini de vurgulayarak, sponsor bulduğu takdirde bir anda 600 ila 700 kişiyle ebru yaparak tarihe geçmek istediğini sözlerine ekledi.