Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı yüzde 9.7 oranında düştü

Güncelleme Tarihi:

Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı yüzde 9.7 oranında düştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 14:21

Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı yüzde 9.7 oranında düştü

Haberin Devamı

TRABZON(DHA)- DOĞU Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), bölge illerinden bu yılın ilk 5 ayında yapılan ihracatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.7 oranında düşüş gösterdiğini açıkladı.

DKİB’den konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde, 2015 yılının ilk 5 ayında 667 milyon 250 bin dolara ulaşan ihracat rakamı, bu yılın aynı döneminde yüzde 9.7 oranında düşüşle 602 milyon 599 bin dolarda kaldı.

2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde bölge ihracatının ürün sıralamasında, bir önceki yıla oranla yüzde 5 artış gösteren fındık ve mamulleri, 411 milyon 65 bin dolar ihracatla ilk sırayı aldı. Yüzde 43 düşüş görülen yaş meyve sebze ürünleri ihracatı ise 72 milyon 636 bin dolarda kalarak ikinci oldu. Madencilik ürünleri ihracatı da yine yüzde 43 düşüş ile 39 milyon 525 bin dolar olarak gerçekleşti ve 3. sırayı aldı.

Açıklamaya göre, bölgeden 2016 yılı ilk beş ayında 101 farklı ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Polonya oldu. İtalya’ya yapılan ihracat yüzde 149, Gürcistan’a ve Fransa’ya yüzde 14 ve Polonya’ya yapılan ihracat yüzde 18 oranında arttı ancak Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 28, Rusya Federasyonu’na yönelik ihracat da yüzde 80 oranında düştü.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ülke genelinde olduğu gibi bölge ihracatındaki düşüşün devam ettiğine işaret etti, ekonomide küresel boyutta yaşanan sıkıntılara bağlı olarak ortaya çıkan düşüş trendinin, bölge ihraç pazarlarındaki sorunların da eklenmesi ile her geçen gün artarak devam ettiği söyledi. Geleneksel ihracat pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatçıların alternatif pazarlara yönelmesi ve teşvik edilmesi için maliyet arttırıcı unsurlar konusunda destek verilmesi gerektiğini ifade eden Gürdoğan, finansmana erişimde bankalardan kaynaklı sorunların çözümünün de büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Nakliye maliyetleri ve havayolu nakliyesinde ihracatçılara destek verilmesinin alternatif pazarlara açılmak için büyük katkı sağlayacağına işaret eden DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan, ihracatçıların kredi kullanımında yaşadığı sorunlara da dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Kredi için teminat sağlamada yaşanan sıkıntılar, ipotek verilecek gayrı menkul veya taşınmazların gerçek değerinin çok çok altında değerlemeye tabi tutulması gibi sorunlar yaşanıyor. İran’a yönelik ambargonun kalkmasına rağmen ülkemizdeki bankalar, ihraç bedeli dövizlerin transferinde sorun çıkarıyor. Bankaların döviz transferi yapmaktan kaçınmaları ihracatçılarımızın en çok şikâyet konusu yaptıkları sorunların başında yer alıyor. Bu alanlarda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ve bürokrasi ayağında yaşanan sorunların giderilmesi, ihracatımıza sıfır maliyetle önemli bir katkı sağlayacaktır.”
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!