Çayda KDV oranının yüzde bir olması isteği

Güncelleme Tarihi:

Çayda KDV oranının yüzde bir olması isteği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 17:04

- Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral: "KDV oranının yüzde bire düşürülmesiyle bölge ekonomisinin lokomotifi, herşeyimiz çayımızın sorunlarından birinin çözülmesi için en büyük adım atılmış olacaktır"

Haberin Devamı

TRABZON (AA) - Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral, çayda uygulanan KDV oranının yüzde 8'den bire düşürülmesini istedi.

Saral, yaptığı açıklamada, çay alım ve satımında KDV oranının yüzde 8 olarak uygulandığını belirterek, "Temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı yüzde 1'dir. Çay, halkımızın tartışmasız temel gıda maddelerinden biridir. Gün boyunca ekmek ve su gibi tüketilmesine rağmen halen temel gıda maddesi olarak kabul görmemesi bir eksikliktir" dedi.

Bu durumun üreticiden tüketiciye kadar herkesi olumsuz etkilediğini savunan Saral, "Çay, Doğu Karadeniz bölgesinde yaklaşık 200 bin ailenin geçim kaynağı olmakla birlikte 1 milyon insanı etkileyen bir üründür. Ekonomik anlamda alternatifi yoktur ve bölgenin sosyal ve kültürel gelişimi de dolaylı olarak buna bağlıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Çayda KDV'nin yüzde bire düşürülmesiyle sektörde ve bölgesel ekonomide birçok olumlu gelişme yaşanacağını söyleyen Saral, şöyle devam etti:

"Çayın temel gıda maddeleri arasına alınıp KDV oranının yüzde bire düşürülmesiyle devletimiz herhangi bir vergi kaybına uğramayacaktır. KDV indiriminden kaynaklanabilecek gelir kaybı da gelir ve kurumlar vergisi yoluyla katlanarak geri dönecektir. Kuru çay piyasasında az da olsa var olan kayıt dışılığı tamamen ortadan kaldıracak, insan sağlığını tehdit eden kaçak çayın da önüne geçecektir. Tüketici daha ucuza ve hiçbir katkı maddesi bulunmayan yerli hammadde ve teknolojiyle sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilen Türk çayını tercih edecektir."

Saral, Rize Ticaret Borsası başta olmak üzere Of Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Sanayicileri ve iş Adamları Derneği, Ulusal Çay Konseyi ve bölgedeki diğer sivil toplum örgütleri tarafından Çay Sektörü Sorunları ve Çözüm önerileri hakkında yıllarca raporlar hazırlandığını, ilgili devlet kurumlarına iletildiğini kaydederek, "Hazırlanan tüm raporlarda KDV oranının yüzde bire düşürülmesi isteği ilk sırada yer almasına rağmen devletten gerekli ilgi ve desteği görmemiştir. KDV oranının yüzde bire düşürülmesiyle bölge ekonomisinin lokomotifi, herşeyimiz çayımızın sorunlarından birinin çözülmesi için en büyük adım atılmış olacaktır" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!