Başkan Gümrükçüoğlu 3 yılını değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Başkan Gümrükçüoğlu 3 yılını değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 12:48

Başkan Gümrükçüoğlu 3 yılını değerlendirdi

Haberin Devamı

Fatih TURAN/TRABZON, (DHA) - TRABZON Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, düzenlediği basın toplantısında 3 yılını değerlendirdi.

Akçaabat ilçesinde, Sera Gölü Büyükşehir Belediye Tesisleri'nde yapılan toplantına 3 yılını değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kente yapımı tamamlanan ve yapılması planlanan çalışmalar, yatırımlar ve projeleri anlattı.

Akyazı dolgu alında, Gülcemal Projesi çalışmalarının sürdüğünü belirten Başkan Gümrükçüoğlu, " Projeyle 800 bin metrekare alanın Trabzon’a kazandırılması amaçlanıyor. Birinci etabı 250 bin metrekareyi içeriyor. Birinci etap tamamlandığında kamuoyunun düşüncelerini alarak, rekreasyon projesini ihale ettiğimizde bu önerileri ifade edeceğiz. Bu proje rüzgâr yönlerini de hesap ederek adeta bir dantel gibi yerleştirilmiş ve halkın denizle buluşmasını sağlayacak projedir. Gülcemal Projesi ile sahilde oluşacak yeni yaşam alanları, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olacaktır" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLER SÜRÜYOR

Şehirdeki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatan Başkan Gümrükçüoğlu bu konuda da şunları söyledi:

" Zağnos Vadisi'nde 1'inci etap, 2009 mahalli seçimlerine kadar bitirilmiş ve tamamlanmıştı. Şimdi 2 ve 3'üncü etap da bitirildi. Çömlekçi Kentsel Dönüşümü'de birinci etapta 132 binanın yıkımı gerçekleştirildi. 752 hak sahibi ile de uzlaşıldı ve 95 milyon liralık anlaşma sağlandı. Yıl sonuna kadar yıkım işlemi tamamlanacak ve projelerin hazırlanmasıyla çömlekçi Trabzon’un en modern semtlerden biri haline gelecek. Tabakhane kentsel dönüşümünde ise yıkılacak bina sayısı 672'dir. Anlaşma sağlanan bina sayısı 656 olup yıkılan bina sayısı 571'dir. Meydan Parkı 3'üncü etap çalışmalarına da başladık."

DİKEYE YAPILAŞMAYI ELEŞTİRDİ

Başkan Gümrükçüoğlu imarlaşma konusunda yatay yapılaşmadan yana olduğunu ifade ederek, "Dikey yapılaşmadan uzaklaşalım. Cumhurbaşkanımız da bu yatay mimari hususundan önemli açıklamalarda bulunmuştu. 'Büyükşehir' demek imar demektir. Hiçbir zaman buna STK’lar, meslek odaları meydan vermeyecek şekilde tavır ortaya koymalıdır. Bu tavrı ortaya koymakta en baş sorumluluk belediyelerin bizzat kendilerinindir. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak nasıl benim sorumluluğum varsa, imarda bir inşaatın proje onayını veren ilçe belediyesi de kanunen birincil sorumludur" ifadelerini kullandı.

KANUNİ BULVARI İNŞAATI SÜRÜYOR

Kanuni Bulvarı inşaatının devam ettiğini kaydeden ve dünya şehri oluşturduklarının altını çizen Gümrükçüoğlu, " Dünya şehri oluşturuyoruz. Şehir sorumluluğu ile hareket etmek lazım. Bu proje Türkiye’deki nadir projelerden biridir. 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak inşa edilen, 14 köprülü kavşağı, 8 hemzemin geçidi ve 8'i çift olmak üzere toplam 9 tüneli bulunan Kanuni Bulvarı tamamlandığında ulaşıma çok önemli katkı sağlayacaktır. Maliyeti epey olmuştur. Trabzon’a azdır bile. Kanuni Bulvarına yapılan masraf, bu şehre hak ettiğinden azdır bile" diye konuştu.

KIZLAR MANASTIRI 2017 SONUNDA TAMAM

Trabzon'un Boztepe Mahallesi'nde iki teras üzerinde inşa edilen tarihi Kızlar Manastırı'nın restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını dile getiren Gümrükçüoğlu, "Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi yaptırılarak ihalesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilen tarihi Kızlar Manastırı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2017 yılı bitmeden restorasyon tamamlanacak. Elimizde finansmanımız olursa etrafında istimlak ve yer açılması içini gayretlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

SÜMELA MANASTIRINDA TELEFERİK

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'na yapılması planlanan turizm amaçlı teleferik projesinde çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, proje çalışmalarının tamamlandığını, restorasyonun tamamlanmasının ardından projenin uygulamaya başlanacağını da sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!