Güncelleme Tarihi:
TRABZON (AA) - Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, "Tarih bize şunu öğretiyor, eğer sizin yaşama azminiz, bir arada olma iradeniz varsa ve mayanız sağlam karılmışsa o milletin tekrardan ayağa kalkması an meselesidir. İnşallah bugün yaşadığımız badireyi de bu millet atlatacak" dedi.
Armağan, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Asım'ın nesli Çanakkale" konferansındaki konuşmasında Çanakkale Savaşı'nı ve İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'u anlattı.
Son yüzyılda bu coğrafyada birden fazla travma yaşandığını, bu travmayı devam ettirmek isteyen mihrakların Türkiye'nin, Türk insanının huzur bulmaması, rahatının bozulması için ellerinden geleni yaptığını belirterek Çanakkale'nin, İstiklal Savaşı'nın ve sonrasında yaşanan darbelerin bu çabalardan olduğunu ifade etti.
Türk milletinin mayasının çok sağlam olduğunu ve o maya sayesinde bugünlere gelindiğini dile getiren Armağan, "Biz de bugün o mayayı, bize bu eseri bırakan insanların ruhuyla geleceğe taşımak için bir çaba içinde olmalıyız ki gelecektekiler de bizden faydalansın. Biz, nasıl 100 yıl önceki ecdadımızdan faydalanıyoruz, gelecekte de yaşayacak olanlar bizden bir şey alabilsinler. Bunun için gayret ediyoruz" dedi.
Günümüzde terör olayları gibi sebeplerle karamsar olmak için birçok sebep olduğunu ancak tarihin insanlara uzun vadeli bakış imkanı sağladığını aktaran Armağan, bugün yaşananlardan çok daha büyük badirelerin daha önce atlattıldığını vurguladı.
Timur'a yenilen Osmanlı'nın yeniden toparlanarak eski haline döndüğüne ve İstanbul'u fethettiğine işaret eden Armağan, "Tarih bize şunu öğretiyor eğer sizin yaşama azminiz, bir arada olma iradeniz varsa ve mayanız sağlam karılmışsa o milletin tekrardan ayağa kalkması an meselesidir. İnşallah, bugün yaşadığımız badireyi de bu millet atlatacak" diye konuştu.
-"Akif, bizim öz şairimiz"
Armağan, Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Savaşı'nı ve kurtuluş mücadelesini özellikle İstiklal Marşı ile çok güzel anlattığını belirterek "Mehmet Akif Ersoy, bu milletin ruh kökünü, esasını adeta bizlerin ortak bir sözcüsü sıfatıyla düşündü, ortaya koydu. Akif, bizim öz şairimiz ve yazarımızdır" değerlendirmesini yaptı.
Tarih kitaplarda Kazım Karabekir'e haksızlık yapıldığını ifade eden Armağan, "19 Nisan 1919'da Trabzon'a çıktım ve milli mücadeleyi başlattım, milli mücadele ateşini Trabzon'da yaktık ve Erzurum'a Trabzon ateşi ile gittik, diyen Kazım Karabekir tarihten silindi. Bu söze ve Kazım Karabekir'e Trabzon'un sahip çıkması lazım" görüşünü aktardı.
Armağan, İskilipli Atıf Hoca'nın İngiliz ajanı olduğu iddialarına da değinerek "Bu iddiayı ortaya atanlar, tamamen çarpıtıyorlar meseleyi. Atıf Hoca'nın hiçbir şekilde İngiliz ajanlığı ile alakası yok. Tam tersine böyle bir iddia ortaya atıldığında bunu o tarihte tekzip etmiş birisi. Böyle bir iddianın söylenmiş olması ayıptır" dedi.
Armağan, konferansın ardından imzaladığı kitaplarını öğrencilere dağıttı.
Konferansa, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile KTÜ'lü öğrenciler katıldı.