Güncelleme Tarihi:
Mustafa TURAPOĞLU/ BAŞÇİFTLİK(Tokat),(DHA)-TOKAT'ın Başçiftlik ilçesinde üretilen Türkiye'nin tescillenmiş ilk beyaz patatesinin hasadına başlandı.
2007 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz tarafından başlatılan 'beyaz patatesi üretimi' çalışması, 2014 yılında tamamlandı. Çalışma sonrası tohumluk elde edilen beyaz patatese tescil almak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne başvuruldu. Burada yapılan inceleme sonrası 20 Nisan 2016 tarihinde 'Başçiftlik beyazı' adıyla Türkiye'nin tescilli ilk beyaz patates çeşidi tescil edildi.
İLK HASADI YAPILDI
Beyaz patatesin ilk hasadı düzenlenen törenle başladı. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan arazide yapılan hasat törenine İlçe Kaymakamı Mehmet Özcan, ilçe Belediye Başkanı Murat Tuncel, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş ile ilçe halkı katıldı. Burada protokol üyeleri patates hasadı yaptı. Normal patates bir on verirken, beyaz patatesin yaklaşık bire elli vermesi katılımcıları sevindirdi.
Patates ile ilgili 25 yıldır çalışma yaptığını söyleyen Prof.Dr. Güngör Yılmaz, "Başçiftlik beyazının tescili ile ilgili 10 yıldır bir emeğimiz var. Daha önce 'Başçiftlik'te tohumluk patates üretilebilir mi?' sorusunun cevabını aradık, başka çalışmalar da yaptık ama doğrudan bu çeşidin tesciline yönelik 10 yılık çalışmamız söz konusu. Türkiye'de 7 tane çeşit içerisinde sadece beyaz olan bu. O yüzden Türkiye'nin ilk yerli beyaz iç rengine sahip olan tescilli çeşidi diyebiliriz" diye konuştu.
Kaymakam Mehmet Özcan da, "Bir tane yumurta büyüklüğünde patatesten 50 tane patates çıkıyor. Bu da 50 tane ayrı tohum demek. Bizim Başçiflik'teki vatandaşımızın gözündeki ışığı görünce Güngör Yılmaz hocamın neyi başardığını biraz daha iyi anladım" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI