IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2015 12:14
TÜRKİYE’DE TOKAT'A HAS OLARAK RAMAZAN AYINDA NOHUT MAYASINDA YAPILAN ÇÖREKLER TEZGAHLARI SÜSLEMEYE BAŞLADI.
Türkiye’de Tokat’a has olarak Ramazan ayında nohut mayasında yapılan çörekler tezgahları süslemeye başladı.
Tokat’ta Ramazan çöreği kendine has tadıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Simit, yağlı imal eden fırınların birçoğu Ramazan ayı ile birlikte çörek üretimine başladı. ’Çökeleğin oğlu’ lakabı ile tanınan Mahir Çelik, üçüncü kuşak olarak dede mesleğini sürdürdüklerini söyledi. Tuz ve şeker kullanılmadan sadece un, maya ve yumurtadan oluşan Tokat Çöreğinin isteğe göre ceviz ve çemiçli olarak yaptıklarını belirten Çelik, "Malzemesini getirenler özel sipariş veriyorlar. Fiyatları ise gramajına ve içine konulan ürüne göre değişiyor. 4, 6 ile 8 lira arasında fiyatlarda çörek satışı yapıyoruz” dedi.
Nohut mayasından yapılması nedeni ile şeker, tansiyon ve mide rahatsızlığı olan kişilerin tercih ettiği Ramazan çöreklerinin ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Çelik, il dışından gelen talepleri de karşılamaya çalıştıklarını söyledi.