Bel fıtığı yüzünden yükseklik ayarlı lavabo üretti, patentini aldı

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığı yüzünden yükseklik ayarlı lavabo üretti, patentini aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2017 11:38

Bel fıtığı yüzünden yükseklik ayarlı lavabo üretti, patentini aldı

Haberin Devamı

Fatih YILMAZ-Halil İbrahim YEL/TOKAT,(DHA) - TOKAT'ta 10 yıl önce bel fıtığı ameliyatı geçiren tornacı 61 yaşındaki Ahmet Güzel, eğilip doğrulurken zorluk yaşayınca amortisörlü, 'Yükseklik ayarlı lavabo evye' adını verdiği lavabo üretti. Güzel, beli ağrıyan insanların eğilmeden elini-yüzünü yıkamalarını sağlayan lavabo için patent aldı.
Tokat Küçük Sanayi Sitesi'nde 45 yıldır tornacılık yapan Ahmet Güzel, 10 yıl önce bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçirdi. Ameliyat sonrası lavaboda eğilip, doğrulmakta zorluk yaşayan Güzel, sıkıntısını çözmek için hareketli lavabo üretmeye karar verdi. Bu kararın ardından çalışmaya başlayan Güzel amortisör ve yataklama sistemiyle 50 santimetreye kadar alçalabilen lavabo üretti.  Güzel daha sonra Türk Patent Enstitüsüne başvurarak ürünün patentini de altı.
"YAŞAM KONFORUNU YÜKSELTECEK BİR ÇALIŞMA"
Ameliyat geçirdikten sonra eğilip doğrulmakta sorun yaşadığı için aklına böyle bir fikir geldiğini anlatan Ahmet Güzel, "İnsanların ihtiyaçları, çeşitli icatları zorunlu kılıyor, yaptırıyor. Ben de bel ameliyatı olmuştum, eğilip doğrulmakta sıkıntı çekiyordum. Bunun üzerine yükseklik ayarlı bir lavabo için çalışma yaptım. Blokajlı bir amortisör ve yataklama sistemi ile böyle bir lavabo ürettim. Lavabo amortisörün boyu kadar aşağı ve yukarı hareket edebiliyor. Bu hareket esnasında istenilen yükseklikte durabiliyor. Beli ağrıyan insanlar eğilmeden yüzlerini yıkayabiliyorlar, temizliklerini yapabiliyorlar. Abdest alırken ayaklarını yıkarken 50 santimetreye adar inebiliyor. Rahatlıkla çok kaldırmadan ayaklarını yıkayabiliyorlar. Çocuklar için temizlik şart, yüksek lavabolarda üstleri ıslanıyor. Bunun yerine çocuklar lavabonun yüksekliğini kendilerine göre ayarlayarak ellerini, yüzlerini yıkayabiliyor, dişlerini fırçalayabiliyorlar. Çok kullanışlı, insanın yaşam konforunu yükseltecek bir çalışma" dedi.
ÜRÜNÜN 7 YILLIK İNCELEMESİZ PATENTİNİ ALDI
Ürünün 7 yıllık incelemesiz patentini aldığını ifade eden Güzel şöyle konuştu: 
'Daha önce Türkiye'de Sanayi Bakanlığı Mülkiyet Dairesi ihtira bareti adı altında patent veriyordu. Benim motorla alakalı 2 tane daha patentim var. Türkiye’de Avrupa Birliği süreci içerisinde Patent Enstitüsü oluşturuldu. Buradan incelemeli, incelemesiz patent adıyla iki türde veriliyor. İlk merhalede incelemesiz patent adı altında 7 yıl olarak veriliyor. Daha sonra bu incelemeli patent adı altında da harç ücretleri ödenerek 20 yıla çıkartılıyor süresi. Şu an benim aldığım incelemesiz patent 7 yıl boyunca benim kontrolüm altında. Benden izinsiz imalatının yapılması mümkün değil."
"OLUMSUZ HİÇ BİR YORUM ALMADIM"
Güzel,  ürünün videosunu sosyal medyadan paylaştığını ve hiç olumsuz görüş almadığını ifade ederek, "36 saat içerisinde sosyal medyada 8 bin görüntülenme olmuş. Sosyal medya üzerinden görüşleri de sormuştum. Hiç olumsuz bir görüş almadım. Hatta lavaboyu ilk yaptığımda uygulamanın yarı aşamasındaydı. İndirme kollarını koymamıştım. Gider kısmından bastırarak aşağı indiriyordum. İnsanlar o kadar ihtiyaç hissetmişler ki, bu şekilde indirmeme rağmen olumsuz bir tepki almadık. Duyuru yapmıştım zaten deneme aşaması diye. Şimdi indirme kollarını koydum, lavabonun içerisine dokunmadan çok rahat bir şekilde indirebiliyoruz ve istenilen yükseklikte sabit tutabiliyoruz" diye konuştu.
Güzel, talep halinde isteyene bu üründen yapabileceklerini ve seri üretim için de patent hakkını devredebileceğini söyledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!