Güncelleme Tarihi:
TOKAT (AA) - Tokat'ın Erbaa ilçesinde bulunan Silahtar Ömer Paşa Camisi, ahşap mimarisiyle görenlerin dikkatini çekiyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Silahtar Ömer Paşa Camisi, Akça köyünde 1082 yılında Selçuklu mimarisiyle, ahşap ve kesme taştan yapıldı. Caminin duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizisiyle örüldü. Kuzey batı köşedeki çokgen gövdeli, tek şerefeli güdük minare, bir deprem sonucu pabuç kısmına kadar yıkıldı. Gövde ve şerefe, daha sonra yeniden yapıldı.
Altta dikdörtgen, üstte kemerli pencerelerin aydınlattığı camiye ahşap, zengin işlemeli bir kapıdan giriliyor. Silahtar Ömer Paşa Camisi taş, çini, ahşap, boya süslemeleri, ahşap kemerle süslü kapısı, boya süslü tavanda altıgenleri, göbekte kesişen şekilleri, batı, kuzey ve doğu yönlerinden çeviren revaklarıyla yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.
Tarihi cami, 2007-2009 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edildi. Cami, restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açıldı.
Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin Silahtar Ömer Paşa tarafından yaptırıldığını söyledi.
Caminin duvarları taş ve tuğla ile örüldüğünü anlatan Aktaş, "Ahşap kırma çatılı bir yapısı var. Caminin içindeki mihrabı ve birçok yeri dönemin kalem işi motiflerle bezeli. Çok nadir camilerimizden biri. Camimiz 2007-2009 yıllarında 450 bin liraya aslına uygun olarak restore edildi. 2010 yılında ibadete açıldı" dedi.