Güncelleme Tarihi:
TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94'üncü Yılı Anma etkinlikleri düzenleyecek.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ve üç gün sürecek olan sempozyum, Namık Kemal Üniversitesi, Lozan Mübadilleri Vakfı, Azınlık Grupları Araştırma Merkezi (KEMO), Küçük Asya Araştırmaları Merkezi ve Tekirdağ Kent Konseyi paydaşlığında gerçekleşecek. Tekirdağ'da 30 Ocak - 1 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikte, konserler, sergiler, film gösterileri de gerçekleştirilecek. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ, Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde binlerce insanın yerinden kopartılarak göçe zorlandığı ve bu nedenle tarifsiz dramların yaşandığı şehirlerden biri olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Tekirdağ Limanı, doğdukları toprakları bırakıp giden ve yeni bir hayat kurmak için gemiler dolusu gelen insanların acılarına tanıklık eden bir kapı olmuştur. Söz konusu bu acı her iki milletin de evlatlarının yaşadığı çift taraflı bir acıdır. Mübadeleden bu yana neredeyse bir asır geçmesine rağmen hala bir Yunanistan vatandaşı ülkemize gelerek atalarının yaşadığı, atalarının yurt edindiği toprakları ziyaret edip onlar adına gözyaşı döküyor ve duygulanıyorsa, bizim insanımız da Yunanistan'a gidip aynı duygularla geri dönüyorsa, bu demektir ki onca geçen yıl bu acıların üstünü örtmeye yetmemiştir. Bu demektir ki, ayrı coğrafyanın, ayrı insanları olsak da acılarımız ve duygularımız ortaktır. Bu demektir ki acıların milliyeti yoktur. Tarih bilincinin önemini her zaman savunan bizler, 'Bu acılar geçmişte kaldı, bitti, artık ileriye bakalım' diyen bir anlayışı kesinlikle reddediyoruz. Bizler ve Yunanistanlı kardeşlerimiz, atalarımızın geride bıraktıkları ya da birlikte getirdikleri kültürel mirası ve tüm yaşananlara dair belgeleri en iyi şekilde korumakla yükümlüyüz. Koruyacağız ki, tarihe not düşerek bu yaşananların ilelebet herkese ibret olmasına ve bu acıların bir kez daha tekerrür etmemesine katkıda bulunacağız. Şüphesiz mübadillerin yaşadıkları acılar mübadele projesinin sadece bir yönünü yansıtmaktadır. Oysa mübadelenin siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel olmak üzere birçok etkisinden söz etmek mümkündür. Ancak bunların hepsi bir arada değerlendirildiği taktirde bazı soruların cevaplarını objektif olarak ortaya koymayı başarabiliriz. Örneğin bu mübadelenin olması şart mıydı? Olmasaydı, iki toplum açısından daha mı iyi olurdu? Ya da elde edilen sonuçlar, yaşanan bu acıları göz ardı edecek kadar önemli bir başarıya mı işaret etmektedir? Günümüzde etnik etkileşimleri olan savaşların hala devam ettiğini göz önüne alarak mübadelenin diğer etkileriyle birlikte, bu soruların da cevaplarını bulabilmek zorundayız. Bunun için her iki toplumun da mübadele konusunda dağarcığında, arşivinde ne varsa ortaya koyması gerektiğine inanmaktayız. Bu amaçla Türkiye'de, daha önce çok az sayıda düzenlenen mübadele sempozyumlarının devamı olacak bir sempozyumu Tekirdağ'da düzenlemeyi arzu ediyoruz."
Bu arada etkinlikler için düzenlenen Mübadele Öyküleri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Yarışma ile mübadelede topraklarını terk etmek zorunda kalan mübadillerin torunları, yazdıkları öykülerle atalarının yaşadıklarını kaleme aldılar. Yarışmaya katılan 103 Türkçe eser jürinin değerlendirme sonrasında, Mehmet Akif Duman 'Sari Limon' eseriyle birinci, Murathan Çarboğa, 'Hep Yarım Kalmak' eseriyle ikinci, Hakan Sipahioğlu, 'Odisseus'u Aramak' eseriyle üçüncü oldu. Nuri Demir, 'Stella'nın S'si' eseriyle mansiyon ödülünü almaya hak kazandı.
11 Yunanca eserin de katılım sağladığı yarışmada; Apostolos Pavlidis, 'Biz de Atalarımızın Köklerini Psiloritis'te Arıyorduk' eseriyle Uluslararası DosTluk Jüri Özel Ödülü kazandı.
FOTOĞRAFLI