Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi: 57 Alay'a ihanet, 622 şehidimize hakaret

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2018 16:43

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi: 57 Alay'a ihanet, 622 şehidimize hakaret

Haberin Devamı

 

TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çanakkeli 57'nci Şehitliği'nde 57'nci Alay askerlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlıların, isimlerinin verilmediğini belirterek, tepki gösterdi,

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl Çanakkale 57'nci Alay Şehitliği'ndeki sembolik taşların bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırıldığı ve yerine farklı isimler konulduğu belirtildi. Yine şehitlik içerisindeki duvar üzerinde bulunan 57'nci Alay şehitlerinin listesinde tek bir Tekirdağlı şehidin ismine yer verilmediği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka'nın 18 Mart öncesi belediyemiz adına yaptığı incelemede tespit edilip başkanlığımıza iletilen bu durumun iyi niyetli hiçbir açıklaması olamayacağı gibi bu isimlerin kaldırılması Çanakkale Savaşları'nda Atatürk'ün başarılarını gölgeleme, itibarsızlaştırma çabalarının bir parçası olarak telakki edilmektedir. 
Çanakkale Kara Savaşları simgesi haline gelen ve çoğu şehit düşen 57'nci Alay Atatürk tarafından, 1 Şubat 1915'de, Tekirdağ'da, Tekirdağ ve ilçelerinden de gelen kişilerle birlikte oluşturulmuştur. 22 Şubat 2015 tarihinde sancağını alan 57'nci Alay gemiyle Tekirdağ'dan yola çıkarak Eceabat'taki Ordugâhta İstanbul'dan gelen 72 ve 77'nci Alaylarla bir araya gelmiştir. Bu üç alay Atatürk'ün komutanı olduğu 19'uncu Tümeni teşkil etmiştir. Savaşın başladığı 25 Nisan'dan itibaren gösterdiği kahramanlıklar neticesinde mevcut alaylar içerisinde birinciliğin göstergesi olarak 57'nci Alay Sancağı'na nişan verilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı'nca açıklanan rakamlara göre Çanakkale Savaşı'nda çoğu 57'nci Alay mensubu olan Tekirdağlı şehit sayısı 622'dir. Türkiye'nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale Savaşları'nın da önsözü 57'nci Alay'ımız, onun da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılardır. Şu husus bilinmelidir ki; kimse bu şehitlerimizin isimlerini unutturmaya muvaffak olamayacaktır. 2015 yılında, yani Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümünde belediyemiz uluslararası bilim çevrelerinin de katıldığı "Çanakkale Savaşlarında Tekirdağ" konulu, üç gün süren bir sempozyum düzenlemiş, sempozyumda Çanakkale Savaşlarında ve 57'nci Alay'da Tekirdağlıların önemi vurgulanmış ve "Çanakkale Tekirdağ'dan Başlar" sloganının bilimsel alt yapısı oluşturulmuştur."

Açıklamada, her yıl 26, 27, 57. Alayları Yaşatma, Araştırma Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği'nin organizasyonuyla 13 Mart tarihinde Tekirdağ'dan Eceabat'a doğru yolan çıkan gönüllülerinin de çoğunluğu, özündeki gibi Tekirdağlılardan oluştuğu belirtilerek, "V0e belediyemizce desteklenmektedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağlı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konunun takipçisi olacak ve şehitlerimize yapılan bu haksızlığın arkasını bırakmayacaktır" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!