Tahıllarda, "sarı cücelik virüs hastalıkları" ile mücadele

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 14:46

-NKÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlbağı: -"Tahıllarda verim ve kalite kayıplarına neden olan sarı cücelik virüs hastalıkları, her çeşit buğdayı ve tahıl bitkilerini etkisi altına almaktadır" - "Aynı tarlaya ekim sıralamasına göre, birinci yıl da tahıl olarak ekmeklik buğday veya bir başka tahıl, ikinci yıl yağ bitkisi olarak ayçiçeği veya kanola ekilmeli ancak dördüncü yıl tahıla dönülmelidir"

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ (AA) - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İlbağı, tahıllarda verim ve kalite kayıplarına neden olan sarı cücelik virüs hastalıklarının her çeşit buğdayı ve tahıl bitkilerini etkilediğini belirtti.

İlbağı, yaptığı yazılı açıklamada, Trakya bölgesinde, yüksek verim ve kaliteli ürün sağlayan çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, bunların içinde bazı çeşitlerin sahil kesimlerinde bazılarının da iç kesimlerde daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün verdiğini aktardı.

Ayrıca, her yıl farklı çeşitlerin denenmesinden de kaçınılması uyarısında bulunan İlbağı, şunları kaydetti:

"Dünyada görülmeye başlanan iklim değişikliği nedeniyle tahıl ekim tarihleri de değişmiştir. Yıllardır ekim ayında yapılan buğday ekimleri yaşanan iklim değişikliğinden dolayı artık kasım ayına kaymıştır. Trakya'da ve özellikle Tekirdağ'da ekimler 10 Kasım ve 30 Kasım tarihleri arası yapılmalıdır. Kasım ayının ikinci haftasından itibaren yapılacak olan ekimlerin sarı cücelik virüs hastalıkları ile mücadelede yararlı olacağı belirlenmiştir."

Haberin Devamı

Tarlaya, üst üste buğday ekmekten veya buğday üstüne arpa, yulaf gibi bir başka tahıl ekmekten kaçınılması gerektiğini belirten İlbağı, "Çünkü buğday hasadında dökülen daneler, tohum yatağını hazırlarken kendi gelen bitkiler olarak erken çıkış yapmakta ve yaprak bitlerinin taşıdığı ve bulaştırdığı virüsler için hazır depo görevi görmektedir" ifadesini kullandı.


- "Mutlaka ekim nöbeti uygulanmalı"

Buğday, arpa, yulaf, çavdar, kuş yemi ve mısır üretiminde dane verimini düşürerek unun ve yemin kalitesini azaltan sarı cücelik virüs hastalıkları ile mücadelede ekim sıralaması ve ekim nöbeti uygulanmasının etkili bir mücadele olduğunu vurgulayan İlbağı, şunları kaydetti:

"Tahıllarda, verim ve kalite kayıplarına neden olan sarı cücelik virüs hastalıkları her çeşit buğdayı ve tahıl bitkilerini etkisi altına almaktadır. Aynı tarlaya ekim sıralamasına göre, birinci yıl da tahıl olarak ekmeklik buğday veya bir başka tahıl, ikinci yıl yağ bitkisi olarak ayçiçeği veya kanola ekilmeli ancak dördüncü yıl tahıla dönülmelidir. Virüs hastalıklarına depo ve barınak görevi yapan yabancı otlarla mücadele edilmezse hastalık kaynağı ortamda sürekli varlığını koruyacaktır."

Haberin Devamı

Yüksek verim ve kaliteyi sağlayan tohum miktarının dekara 18-20 kilogram olarak belirlendiğini ifade eden İlbağı, "Böylece kök ve kök boğazı hastalıkları ile tarlada ürünün yatması engellendiği gibi ayrıca kaliteli buğday ürünü de sağlanmış olacaktır. Bu önerilerle birlikte ekimden hasada kadar diğer kültürel faaliyetlere de dikkat edilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

İlbağı, Trakya bölgesi ve Tekirdağ'da yaygın şekilde görülen sarı cücelik virüs hastalıklarına karşı mücadelede en etkili yolun geç ekim (Kasım ayı) ve yöreye uygun çeşit seçimi olduğunu kaydetti.

























Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!