NKÜ Rektör Adayı Prof. Dr. Burhan Arslan: "Bilim Ve Teknolojiyi Sanayi İle Buluşturacağız"

Güncelleme Tarihi:

NKÜ Rektör Adayı Prof. Dr. Burhan Arslan: Bilim Ve Teknolojiyi Sanayi İle Buluşturacağız
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 09:51

TEKİRDAĞ (İHA) - NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR ADAYI PROF. DR. BURHAN ARSLAN PROJELERİYLE BİLİM VE TEKNOLOJİYİ SANAYİ İLE BULUŞTURACAKLARINI SÖYLEDİ.

Namık Kemal Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Burhan Arslan, projeleriyle bilim ve teknolojiyi sanayi ile buluşturacaklarını söyledi.
Namık Kemal Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Arslan, Çorlu’daki sanayicinin ihtiyaçlarını karşılamak ve öğrencilere istihdam ve iş becerisi kazandırmak amacıyla geliştirdikleri projelerle bölgesine hizmet eden ve teknolojiyle barışık bir üniversite vizyonunda hareket edeceklerini belirtti.
Çorlu’da üniversite sanayi işbirliğini oturtmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Arslan, akademisyenlerin de projeler içerisinde yer alacağını ifade ederek, "Çorlu’da üniversite-sanayi işbirliğine gitmeyi düşünüyoruz. Bu açıdan Çorlu Mühendislik Fakülte’miz bizim için çok önemli. Ancak Çorlu Mühendislik Fakülte’mizde şuanda hoca başına düşen öğrenci sayısı bazı bölümlerde 100, bazı bölümlerde 80. Burada başta öğretim üyesi, öğretim elemanı konusunda sorunlar var. Fiziki olarak bina, altyapı, laboratuvar konusunda sorunlar var. Bunları bir an önce üniversite, sanayici iş adamları ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının katkısıyla millileştirme sağlayarak üniversite sanayi iş biriliğini mutlaka Çorlu’ya oturtacağız. Burada da bizim dönemimizde 2 tane merkez kurmayı amaçlıyoruz. Bunlardan birisi NKÜ Robot Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (NKÜ-ROTAM). Çorlu Mühendislik Fakültesi yerleşkesinde kurulacak merkezin amacı, robot teknolojileri konusunda akademik birimler ve sanayi kuruluşları arasında iletişim kurmak, disiplinler arası araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak, robot ve robotik sistemlerle ilgili bilim ve teknoloji alanlarına odaklanmış konularda toplumu bilinçlendirmek, akademik ve toplumsal farkındalık oluşturmak, robot teknolojilerinin sanayide, tıpta, tarımda ve diğer sektörlerde uygulanması konusunda ileri düzeyde araştırma yapmak, ulusal ve evrensel bilgi ve teknoloji birikimine katkıda bulunmaktır. Özellikle oradaki sanayinin ihtiyaç duyduğu hizmetleri öğrencileri de uygulamanın içine katarak kulüpler bazında veya bu merkez öncülüğündeki projelerle araştırmaları yapıp onlara bu hizmeti vereceğiz. Tabi bu karşılıklı oluyor. Bu tür projeler sanayi ve üniversite işbirliği ile olabilecek projeler var. Hocalarımızın da mutlaka bu tür projelerin içerisinde yer almasını sağlayacağız. Bunun için de yapılacak şey hocalarımızı yoğun ders yükünden kurtarıp araştırmaya yöneltmektir. Bunun için de öğretim üyesi takviyesi yapılmalı. Orada genç kadro bekleyen hocalarımızın kadro sorununu çözerek bir an önce onları da öğretim üyesi olarak istihdam edeceğiz" dedi.
"İLERİ TEKNOLOJİLER VE MALZEMELER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ KURACAĞIZ"
Projeleriyle teknolojiyi bütünleştirdiklerini belirten NKÜ Rektör Adayı Prof Dr. Burhan Arslan, üniversite bünyesinde İleri Teknolojiler ve Malzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezi kurarak bölgenin ihtiyaçlarını gelişen teknolojiye uyumlu şekilde gidereceklerini ve akademik personelin araştırma altyapısını geliştirileceğini söyledi.
Projenin sanayicinin ve diğer iş alanlarının ihtiyaçlarına yönelik, yetişmiş, alanında uzman, teknolojiyle bütünleşmiş istihdama yönelik bireyler yetiştirmeyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Burhan Arslan, "Burada bir diğer projemiz İleri Teknolojiler ve Malzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezi projemizdir. Proje ile Biyomedikal, çevre, makine, tekstil ve bilgisayar mühendisliği alanları ile biyolojik, inşaat ve tekstil malzemeleri alanlarında araştırma ve sanayi işbirlikleri ile lisansüstü eğitim ve öğretime yönelik altyapının oluşturulması amacıyla Çorlu Mühendislik Fakültesi odaklı bir araştırma ve uygulama merkezi kurulması hedeflenmiştir. Merkez vasıtasıyla üniversitemiz tarafından etkileşim içinde olduğu sektörlerin Ar-Ge birimlerinde teknolojiye çevrilebilir ürün ve süreçlerin geliştirilmesi, ileri malzemelerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu ile bünyesinde yer alacak cihazları kullandırma yoluyla araştırma hizmetleri vererek katkı sağlaması hedeflenecektir. Hem akademik personelimizin araştırma altyapısı ve olanakları geliştirilerek ulusal ve evrensel bilgi ve teknoloji birikimine katkıda bulunulacak, hem de öncelikle bölgemizde yer alan ilgili sektörleri kapsayacak biçimde katma değerin oluşturulması ve rekabet gücünün artırılmasına üniversite sanayi işbirliği anlamında destek verilecektir. Son yıllarda bütün birimlerin ileri teknoloji malzemelerle ilgili yoğun çalışmaları var. Bununla ilgili yine değişik birimlerin bir araya gelerek ortak proje üretmesini sağlayacağız. Yine bu projemizde de sanayi işbirliği öngörülüyor. Bizim bu iki projemiz de oradan büyük destek görüyor. Hem sanayi hem öğretim üyeleri projelerimize ilgi gösteriyor" ifadelerini kullandı.
"ÖĞRENCİLERİMİZİ İSTİHDAMIN İÇİNE SOKACAĞIZ"
Öğrencilerin iş hayatına entegre olacağını belirten Prof. Dr. Arslan, "Çorlu Mühendislik Fakültesi şuanda kaderine terk edilmiş durumda. Altyapı ve diğer olanakların yetersizliğinden dolayı kendisinden beklenen performansı gösteremedi. Öğretim üyelerimizin bu çalışmalarda çok istekli olduğunu yakinen biliyoruz. Çünkü orada bin 400 bin 500 civarında fabrika var. Örneğin endüstri mühendisliğimizin programı var bazı sektörlerde iş sürecinin iyileştirilmesi, iş verimliliğin arttırılmasına yönelik. Bunların diğer birimleri kapsayacak şekilde süreklilik arz edecek şekilde uygulayacağız. Yani projelerin sadece dönemlik değil devamlılık arz etmesi gerekir. Bilim ve teknolojiyi sanayi ile buluşturacağız. Amacımız üniversite eğitim öğretim araştırma yapar aynı zamanda bilgi ve teknoloji üretir ve bunu da ekonomiye kazandırır prensibidir. Yeni nesil üniversitelerde gaye budur. Üretilen teknolojiyi ticari bir ürün haline dönüştürür. Sonuçta üniversitenin öz gelirleri, kaynağı artar. İleride üniversite bu tür faaliyetlerden elde ettiği gelirle kendi ayaklarının üzerinde durabilecek duruma gelir. Öğrencilerde uygulama ve istihdam konusunda çalışmalarımız var. Özellikle öğrenciyi ilgili alanında istihdama okurken sokmayı planlıyoruz. Örneğin okurken sanayinin içerisine soktuğumuz ilgili alandaki öğrenci özgüveni kendisinde bularak mezuniyet sonrası da iş hayatının içerisinde olacak. Bunu ders programlarını düzenleyerek haftanın bir, iki gününü gerekirse boşaltıp mutlaka sanayide veya öğrencinin alanıyla ilgili staj veya çalışma imkanlarını sağlayacağız. Böylelikle bölgesine hizmet eden ve istihdamı sağlayan ve öğrencisine akademik bilgi yanında beceriyi de veren teknolojiyle barışık bir üniversite olacağız" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!