MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

Güncelleme Tarihi:

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 14:44

- ''Yaptığımız çalışmalarda ve toplanan verilerde, bu yıl sanayi endeksi 5,01 puan artarak 57,57 puana, hizmet endeksi ise 1,72 puan düşerek 51,35 puan seviyesine ulaştı" - "Bu yılın ilk çeyreği, yani ocak, şubat, mart büyümesi 4,8 gerçekleşti. Hem de ağır bir yerel seçim atmosferine rağmen. Bu anlamda, elbette birileri bir şeyleri maniple etmeye çalışacak ama çıkıp rakamlar üzerinde, veriler üzerinde konuşulmalı"

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, aralık ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi'ne (SAMEKS) ilişkin, "Yaptığımız çalışmalarda ve toplanan verilerde, bu yıl sanayi endeksi 5,01 puan artarak 57,57 puana, hizmet endeksi ise 1,72 puan düşerek 51,35 puan seviyesine ulaştı" dedi.

Olpak, MÜSİAD Tekirdağ Şubesi'nde, aralık ayına ilişkin SAMEKS verilerinin açıklandığı toplantıda, 2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara döküldüğünü söyledi.

Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini belirten Olpak, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yaptığımız çalışmalarda ve toplanan verilerde bu yıl sanayi endeksi 5,01 puan artarak 57,57 puana, hizmet endeksi ise 1,72 puan düşerek 51,35 puan seviyesine ulaştı. Bu veriler sonucunda yıl sonu birleşik endeksi 0,23 puan artarak 53,15 puan seviyelerine yükseldi."

Olpak, hizmet sektöründeki düşüşün nedenini, üretim, istihdam, yeni sipariş, satın alma, tedarikçinin teslimat süresi ve elde kalan stoklara bağladıklarını vurguladı.

- "Farklı bir Türkiye tablosu çizilmeye çalışıldı"

Olpak, haziran ayının ortalarında birilerinin farklı bir Türkiye tablosu resmetmeye çalıştığını söyledi.

"Yanmış, bitmiş ve kül olmuş bir Türkiye" tablosu çizilmeye çalışıldığını belirten Olpak, şöyle devam etti:

"Biz de bu verilerden ve farklı verilerden hareketle diyorduk ki, Gezi'nin siyasi boyutunu ayrı konuşalım, ağaçtı değildi onu ayrıca konuşalım ama ekonomiye yansıması olarak baktığımızda böyle bir yansıması yok. Elbette, yerelde olayın olduğu yerde veya psikolojik etkileşimler olacaktır ama birebir böyle bir yansıma olmayacaktır dedik, birileri de olacaktır dedi. Peki, ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 4,3 geldiğini hatırlatmak isterim geçtiğimiz yıl. O kötümser tabloları bugün söyleyenler, o gün de söylüyordu.''

Haberin Devamı

Olpak, Türkiye'de birden fazla kırılma yaşandığını, 17 - 25 Aralık süreçlerinde de Türkiye'de kötü sonuçlar ortaya koyan tabloların anlatıldığını anımsattı.

O dönemi de verileri analiz ederek tahlil ettiklerini dile getiren Olpak, şunları kaydetti:

"Aynı tablo o zaman da anlatıldı. Yine dedik, hadisenin siyasi boyutu, yapılması gerekenler, adli boyutu elbette bununla ilgili söyleyeceklerimiz var ama ekonomiye yansımasına bakıldığında toplamda böyle bir tablo çıkmayacak dedik. Çıkmayacak derken, falcılık yapmıyoruz. Biz de verileri analiz ederek söylüyoruz. Bu yılın ilk çeyreği, yani ocak, şubat, mart büyümesi 4,8 gerçekleşti. Hem de ağır bir yerel seçim atmosferine rağmen. Bu anlamda, elbette birileri bir şeyleri maniple etmeye çalışacak ama çıkıp rakamlar üzerinde, veriler üzerinde konuşulmalı."

Haberin Devamı

Toplantıya, MÜSİAD merkez ve şube yöneticileri ile AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Akçay, iş adamları ve davetliler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!