Güncelleme Tarihi:
TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ'da Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 94. yıl dönümü dolayısıyla, Süleymanpaşa Belediyesi, İstanbul Şişli Belediyesi ve İnönü Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 94. Yıl Dönümünde Lozan Hakkındaki Gerçekler” konulu bir konferans gerçekleştirildi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan konferans, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. Konferansta sunumu Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak gerçekleştirdi. Süleymanpaşa Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat yaparken, konferansa katılmak ve konuşmasını yapmak üzere Tekirdağ’a gelen Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ise son dakikada ortaya çıkan bir zaruretten ötürü acilen Ankara’ya gitmek durumunda kaldığından, konferansa katılamadı.
Açılış konuşmasında Lozan Barış Antlaşması’nın doğru bir şekilde yeni nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Eşkinat, “Bu salona baktığım zaman Lozan’ı da Cumhuriyeti de içselleştirmiş, bu ülkenin çağdaş insanlarını görüyorum. Aslında bizim İnönü Vakfı ile birlikte oturupLozan’ı bilmeyenlere Lozan’ı nasıl anlatabiliriz konusunda biraz kafa yormamız lazım. Ayrıca sadece anma günlerinde değil, biz Lozan’ı, kurtuluş mücadelesini,Cumhuriyetimizin kuruluşunu ve değerlerini sürekli olarak ve özellikle yeni nesillere anlatmakla yükümlüyüz diye düşünüyoruz,” diye konuştu.
Son dakika gelişmesi nedeniyle konferansa katılamayan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün konuşma metni, gıyabında Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak tarafından katılımcılara aktarıldı. Lozan Barış Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden İsmet İnönü’nün torunu olan Hayri İnönü’nün konuşma metninde; “Bugün vatanımız var diyebiliyorsak 94’üncüyıl dönümünü kutladığımız Lozan Barış Antlaşması sayesindedir. Lozan, bağımsız bir vatanın imzası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur. Lozan, dört yıllık kurtuluş savaşı mücadelesinin şanına yakışır şekilde imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Bugün geldiğimiz noktada varlığını ve iktidarını Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerine borçlu olanlar ne yazık ki Lozan Antlaşması’nı içlerine sindiremiyorlar. Lozan polemik ve günlük siyasi tartışmaların malzemesi yapılamayacak kadar kıymetli ve Türkiye için ortak bir değerdir,” ifadeleri yer aldı.
Açılış konuşmalarının ardından, İnönü Vakfı ve Süleymanpaşa Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Lozan Konferansı ve İsmet İnönü” konulu belgesel film gösterildi.
Daha sonra Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Siyaset Bilimci Yrd. Doç. Dr. Deniz Tansi kürsüye gelerek “Lozan Barış Konferansı ve Antlaşması’nın 94. Yıl Dönümünde Lozan Hakkındaki Gerçekler” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Lozan Barış Konferansı’nın öncesinden başlayarak tarihi süreç içine yaşanan gelişmeleri bütün boyutları ile özetleyen Tansi, günümüzde tartışmaya açılmak istenen Musul, Kerkük ve Süleymaniye, 12 Ada gibi konulara tek tek açıklık getirerek tarihi kanıtlarıyla sunumunu sürdürdü. Lozan Barış Antlaşması sırasında yaşanan anekdotları da aktaran Tansi, altı ay süren Lozan Barış Konferansı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temellerini atan tarihi bir olay olduğunun altını çizerek, Milli Eğitim müfredatından kaldırılmaya çalışılsa da yeni nesillere anne-babaların öğretmen olması ve Lozan gerçeğini doğru öğrenerek öğretmesi gerektiğini vurguladı. Konferansın ardından, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, konuşması Yrd. Doç. Dr. Deniz Tansi’ye teşekkür plaketi takdim etti. Konferansa Başkan Eşkinat ve konuşmacı Yrd. Doç. Dr Tansi’nin yanı sıra, İnönü Vakfı Temsilcisi Cemil Yıldız, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcıları Gülferah Güral ve Hulusi Özocak, Tekirdağ siyasetine yön vermiş isimler, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve basın mensubu ile vatandaşlar katılım gösterdi.