Gaziler Kıbrıs Harekatı’nı Anlattı

Güncelleme Tarihi:

Gaziler Kıbrıs Harekatı’nı Anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 11:12

GAZİLER KIBRIS HAREKATI’NI ANLATTI

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği, Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde ’Kıbrıs Barış Harekatı’ konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Ali İhsan Mandalı Düğün Salonu’nda düzenlenen ’Kıbrıs Barış Harekatı’ konulu konferansa Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şinasi Eryiğit, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sekmen, Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran, Kapaklı Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir Arıcı, gaziler, gazi aileleri ile ilçede eğitim gören lise öğrencileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan katılımlarından dolayı başta Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan olmak üzere herkese teşekkür etti.
Programda, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği Üyelerinden Mehmet Tokuç, Barış Harekatı anılarını anlattı. Tokuç’un anlarını paylaştığı programda duygu dolu anlar yaşandı. Program daha sonra Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şinasi Eryiğit’in konuşması ile sürdü.
Türkiye genelinde 68 şube ve 47 temsilciliklerinin bulunduğunu söyleyen Eryiğit, "Şehitlik ve gazilik ülke toprakları için elde edilen en büyük varlıktır. Gaziler Mustafa Kemal Atatürk’ün birer temsilcileridir. Gaziler mağdur değil mağrurdur" dedi.
1963 ile 1974 yıllarında yaşanan Kıbrıs Barış Harekatını katılımcılara anlatan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, "Kıbrıs 1571’den 1878’e kadar yaklaşık 307 yıl İngilizler’in elindeydi. Kıbrıs hiçbir zaman ne Yunanistan’ın ya da Rumların olmuştur. İngiliz sömürgesinin olduğu zamanları hepimiz yaşadık. O zaman meydanda olan EOKA isimli örgüt hala daha Güney Rum Kesimlerinde mevcut. Türklere yaptıkları zulümleri anlatsam kimse dayanamaz. O dönem savaşta 103 köyü yaktılar. 30 bin kişi göçmen hayatı yaşadı. O gün kaybolan 493 arkadaşımızı arama çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında yaşadıklarını anlatan Ersan, "İlkokula giderken okullarda İstiklal Marşı okunmuyordu. Türklerin evlerinde bayrakları bile yoktu. Bir ağabeyimiz okulda İngiliz bayrağını indirdi diye askerler onu linç edip hapse gönderdi. 10 yaşındayken Rum çocukları ile futbol maçı yapardık. Top oynarken birbirimizin ayağına kasti vururduk. Çünkü birbirimizden hiç hoşlanmazdık. 9 sene 3 ay askerlik yaptım. Benim ailemden 5 şehidimiz var. 19 Mart 1971’de yaşadığım işkenceyi ise ömrünün sonuna kadar unutamam. 1 Ağustos 1958’de Rumlarla mücadele etmek için Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurduk. Türk askeri adaya gelerek teşkilat üyelerine silah ve harp eğitimi verdi. Kamyon içinde kömür ve otların içinde silahlar gelerek kasaba ve köylere dağıtıldı. Bizler bunları yaşadık, çok zor günlerdi. Makarios, 13 Aralık 1959’da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı’na seçildi ve yardımcılığına ise Türk toplumundan Fazıl Küçük getirildi. Makarios 1959 yılında amcamın oğlunu şehit etti. 15 Aralık’ta Atatürk’ün bulunduğu anıta kurşun yağdırdılar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!