Başkan Eşkinat: Bu kentin gelecek 50 yılını planlayacağız

Güncelleme Tarihi:

Başkan Eşkinat: Bu kentin gelecek 50 yılını planlayacağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 18:36

Başkan Eşkinat: Bu kentin gelecek 50 yılını planlayacağız

Haberin Devamı

 

TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ'ın merkez Süleymanpaşa İlçesi Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ Vizyon Planı çalışması başlattıklarını belirterek, "Biz bu şehrin 3-5 yılını değil, 50 yılını planlamak için bir çalışmayı başlatıyoruz. Birileri buna gülebilir ama dünya bu işi böyle yapıyor" dedi.

Süleymanpaşa Belediyesi, ilçenin gelecek 50 yılını ilgilendiren 'Tekirdağ Vizyon Planı' adı altında başattığı çalışma kapsamında Ramada Otel'de Süleymanpaşa'ya bağlı merkez ve kırsal mahalle muhtarları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı ve Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat'ın ev sahipliği yaptığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Eşkinat'ın yanı sıra Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Cengiz Günay,  meslek odalarının temsilcileri, dernek başkanları ve mahalle muhtarları katıldı.

Tekirdağ Vizyon Toplantısı'nda konuşan TTSO Başkanı Cengiz Günay, Süleymanpaşa'nın geleceğini inşa etmek için atılan her adımın yanında olduklarını ifade ederek, çalışmayı yürüten herkese teşekkür etti. Başkan  Eşkinat, Tekirdağ Vizyon Planı hakkında bilgiler vererek, "Dünyada artık şehirler demokrasisi diye bir kavram var. Şehirler kendi gelişimlerini kendileri oluşturuyor. Artık beş yıllık stratejik planların ötesinde uzun vadeli vizyon planları ile gelişiyorlar. İçinde bulunduğumuz coğrafya gelişime açık. Üst bölgesinde 12 OSB ile sanayi şehri, büyük bir üniversitesi ve açılabilecek potansiyel üniversitelerle bir öğrenci kenti, aynı zamanda uzun deniz kıyısı ile turizm ve denizcilik açısından fırsatlara sahip bir şehir. İlçemizin vazgeçilmezi ise tarımdır. Bu çeşitlilik sebebiyle farklı disiplinlerden uzmanlarla çalışmalar yapacağız. Vizyon planımızın turizm başlığındaki alt çalışmasına 18 Ağustos'ta başlıyoruz. Daha sonra tarım ve diğer konularda ilgililerle bir araya geleceğiz. Sonraki aşamada da yine bir araya gelip verileri masaya yatırarak şehrimizin gelecekteki nüfustan ekonomiye kadar bütün gelişimini öngörmeye çalışacağız" dedi.

DÜNYA STANDARTLARINI ŞEHRİMİZE TAŞIMAK GÖREVİMİZ OLMALI
Eşkinat, vizyon planı hazırlanmasına ihtiyaç duyulmasının nedenlerini şöyle ifade etti:

"Teknolojinin gelişmesi ile dünya artık bir büyük köy haline geldi. Bu nedenle yetiştireceğimiz çocukları da bu vizyona ve istihdam planlamasına göre eğitmeli ve yetiştirmeliyiz. Dünya standartlarını şehrimize getirmek bizim görevimiz olmalı. Dünya bir sanayi devrimi geçirdi ama biz o devrimi es geçtik. Dünya bir teknoloji devrimi yaşadı, biz o dönemi de atladık. Şimdi bilişim çağındayız. Dünya öyle bir hale geldi ki birileri teknoloji üretiyor, teknoloji üretemeyene bu teknolojiyi satıyor. Birileri rahatça teknolojiye iş yaptırıp yaşamaya devam edecek, birileri de yoğun emek harcayarak evine ekmek götürmeye çalışacak. Bunun A Partisi, B Partisi yok. Realite bu. Bu nedenle böyle bir açılım yapmaya karar verdik."

Farklı kültürlerden insanların Tekirdağ'da bir arada yaşadığına dikkat çeken Eşkinat, "Burası göç yolları üzerinde kurulmuş bir yerleşim. Büyük kısmımız mübadeleyle, bir kısmımız daha önce, bir kısmımız da zaman içinde Anadolu'dan ekmeğimizi kazanmak için buraya gelerek yerleşmişiz. Sonuçta burada hep beraber yaşıyoruz. Buranın ekonomisinden, eğitiminden ve geleceğinden biz sorumluyuz. Birbirimizin farklılıklarından bir değer üretmenin artık bir zorunluluk olduğunu anlamamız lazım" dedi.

Ülke genelinde zor gibi gözüken değişimlerin yerelde daha mümkün olabileceğini belirten Başkan Eşkinat,  yürütülecek çalışma hakkında bilgi vererek, "Biz hâlâ toplum olarak bir konuya odaklanmakta zorlanıyoruz. Bunu ülke bütününde yapmak zor olabilir ama her gün birbirini gören, birlikte bir şehri paylaşan insanlar, çocuklarının geleceği, kendi yaşam kaliteleri için bir araya gelebilirler diye düşünüyoruz. Biz bu şehrin 3-5 yılını değil, 50i yılını planlamak için bir çalışmayı başlatıyoruz. Birileri buna gülebilir ama dünya bu işi böyle yapıyor. Daha önce benzer çalışmalara imza atmış bir ekiple beraber çalışacağız. ÇEKÜL Vakfı ile birlikte yürüteceğiz. Tarihi Kentler Birliği de zaman zaman katkı verecek. Tahminen iki yıl sürecek bir çalışma olacak. Sonuçta bu şehrin elinde geleceğe dair bir program olacak. O programa göre hayatımıza yön vereceğiz, çocuklarımızı yetiştireceğiz. "Biz hiç kimsenin arka ya da ön bahçesi olmak istemiyoruz. Kendimiz olmak istiyoruz. Marka şehir de olmak istemiyoruz. Biz yaşadığı coğrafyayı tanıyan, kendi kimliğinde yaşayan bir şehir istiyoruz. Türkiye'de de örnek şehirler var. Eskişehir'den bahsetmeyeceğim, Kayseri'den, Konya'dan, Samsun'dan bahsedeceğim. Bu şehirler alt yapılarını tamamlarken, biz ne yapıyorduk? 'Biz bir araya gelemeyiz, biz kooperatif kuramayız,' diyenlere bizim itirazımız var. Bu nedenle yola çıktık" dedi.

Özellikle kırsal mahalle muhtarlarına ricada bulunan Eşkinat, tarım başlığında vizyon çalışmaları başlamadan önce, ilgili birlikler ve kuruluşlarla bir araya gelerek Trakya'da ve Tekirdağ'da tarımı kurtarmak ve geliştirmek için atılması gereken adımları belirlemelerini istedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!