Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA)- SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Kültür Merkezinde 'Vakıf Medeniyeti ve Kudüs' adlı panel düzenlendi.
Kültür Merkezinde düzenlenen panele Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, İl müdürleri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda ilk olarak konuşan Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, "Vakıflar tarih boyunca din, dil, ırk, farkı düşünmeden hiçbir canlı ayrımı düşünmeden herkese gönül veren sevgi sunan fertler arasında onurlu bir yardımlaşma ve dayanışma yoluyla hayırdan hayrata, hayrattan hayata bir köprü olarak görev yapmıştır" ifadelerini kullandı.
CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise, "Vakıf İslam'ın getirdiği bir kurumdur. Peygamber efendimiz kendisine hediye edilen fedek arazisini vakıf etmesiyle bu kurum başlamıştır. Selçuklular döneminde kurumsal hale gelen bu yapı Osmanlı'larda tamamen kendisini göstermiş ve günümüze kadar gelmiştir. Bir müddet kesintiye uğrasa da son 15- 20 yıldır tekrar vakıflar tarihi hüviyetine geri dönmüştür. Biraz önce sergide de gezdik örneğin 1950'li yıllarda Sivas Ulu Cami'nin ne hale geldiğini gördük ve daha kötü fotoğraflarını da görmüştüm. Bunlar şu anda baktığımız zaman Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye'nin genelinde bütün eserleri tekrar restore ediyorlar onarıyorlar ve insanların hizmetine sunuyorlar. Tabi bu Vakıfları yapanların bir gayesi vardır insanlığa hizmet etmek. Ve onlarda bir şeyden yola çıkmışlardır kim hayırlı bir yol açarsa hayır ona da yazılır, kötü yol açana da kötülükler yazılır. Biz bundan dolayı ecdadı vakıf kuran sadece padişahlar vezirler değil sıradan insanlarında vakıflar kurduğunu görüyoruz. Şehrimizde de daha önce kurulmuş vakıflar var. Bu insanları rahmetle anıyorum" dedi.
Belediye Başkanı Sami Aydın ise, "Öyle bir medeniyetin devamıyız ki bırakın insanları yaşayan her türlü canlının hayatından kendini sorumlu tutan bir inanca mensubuz. Kendini sorumlu tutan bir yönetim anlayışına mensubuz. Hiç tanımadığınız bilmediğiniz hatta sizin inancınıza da mensup olmayan insanların konaklaması için hanlar yaptırmışız. Sadece şehirlere değil yol güzergahları da bu gün Türkiye'yi ve hatta Selçuklu ve Osmanlı medeniyeti yerleri arasında olan yerleri gezdiğiniz zaman dağın başında hanlar olduğunu görürsünüz, merak edersiniz bu yapının burada ne işi var ama o dönemde bizim ecdadımız o güzergahı kullanan insanımızın ihtiyacını düşünmüş. Yoksul dul yetim insanlara çocuklara hizmet edecek aş evleri ve benzeri yapılar yaptırmışız. Bizim ecdadımızın bize bıraktığı anlayış dünyada hakim olsa emin olun ki dünya çok daha huzurlu olur" dedi.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Panel başkanlığını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, "Vakıf deyince nedense aklımıza sadece cami geliyor fakat vakıf her alanda etkindir. Ecdadımız birçok alanda vakıflar kurmuştur. Vakıf sadece devasa binalar yapmak değil, sadece padişahlar veya vezirler vakıf yapar diye bir anlayış yoktur. Vakıf her alanda vardır ve tarihimiz bunun en güzel örneğidir" dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Erdal Eser ve Doç. Dr. Abdullah Kaya ise vakıflarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Program sonrası protokol üyeleri Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen tarihi eserlerin bulunduğu fotoğraf sergisini gezdi.
FOTOĞRAFLI