Uzmanlardan 'sıcak hava' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 15:01

Uzmanlardan 'sıcak hava' uyarısı

Haberin Devamı

Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)- SİVAS Numune Hastanesi Dahiliye İç Hastalıkları doktoru Yasemin Pekşen, sıcak havalarda bol miktarda sıvı tüketilmesini önererek, saat 10.00 ila 16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması gerektiğini söyledi. 
Sivas Numune Hastanesi Dahiliye doktoru Yasemin Pekşen sıcak havada nasıl davranılması ve neler yapılması konusunda uyarılarda bulundu. Pekşen, sıcak havalarda dışarıda çalışanların korunmasız kalmamaya dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, "Bu kişiler sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir" dedi.
"BOL SIVI TÜKETİN"
Pekşen, yaz aylarında bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan et, yumurta, süt, balık açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir."
"GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT"
Aşırı sıcaklarda yaşanan sağlık sorunlarına da değinen Pekşen şunları kaydetti:
"Sıcak havalarda en riskli sağlık sorunlarının başında güneş çarpması geliyor.Güneş çarpması aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derecenin üstüne çıkabilir. Güneş çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Güneş çarpmasında ilk yardım olarak kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalıdır. Kişi soğuk su ile soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalı ise kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!