Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA)- SİVAS İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde TARSİM Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Konferans salonunda düzenlenen programa Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Yıldız ve Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özcan Karataş katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, eksperlerin vatandaşla daha yakın olması gerektiğini, TARSİM' i daha iyi anlatarak sigortalarını ilerleyen dönemlerde de yaptırmaları için teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı. Toplantının gerçekleşmesinde katkısı olanlara ve katılımlarından dolayı muhtar ve üreticilere teşekkür etti.
Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız ise yaptığı konuşmada, "İlimiz tarım ve hayvancılık şehri, tarımın olduğu yerde riskte olacaktır, risk her sektörde var ama tarım sektöründe biraz daha fazla, biz bu riski en aza indirmeliyiz bunun yöntemlerinden biri sigortadır. Hem hayvancılık hem bitkisel üretim doğal afetlere açık. Don, dolu, yoğun yağış, sel, yangın, kuraklık gibi doğal afetler ilimizde de önemli zararlara yol açmakta. Kayıtlara baktığımızda sigortalı arazi oranımız yüzde 10 bile değil, bu rakamlar çok düşük, sigortalı alanları ve sigortalı hayvan sayılarını daha yüksek rakamlara çıkarmamız gerek. Bugün ki toplantımızın amacı İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında üreticilerimizin bilgilendirilmesi, Sayın Bakanımız da açıkladı, kuraklık sigorta priminde yüzde 60 devlet desteği verilecek, bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleri. TARSİM tek merkez olarak çiftçinin güvencesi, ben bundan sonraki yıllarda daha hassas davranacağınızı biliyorum ve sigortalı alanların artarak devam edeceğine inanıyorum" dedi.
TARSİM Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan ise, "Eksperlerle alakalı ve hasar operasyonu ile ilgili bizi her zaman arayabilirsiniz, bölge olarak yanınızdayız. 2017 yılında ilk defa buğdaya has Kuraklık Verim Sigortamız var ve ilk defa tarla bitkilerinde don teminat kapsamına alındı. Üreticilerden isteğim ÇKS kayıtlarını doğru şekilde güncellenmesi ve beyan edilen teminat az veya çok yazılmamalı. TARSİM kar güden bir kuruluş değil, belirli şartlarda üreticimize yardım eden bir şirket, büyük bir kısmı devlet destekli kalan kısmını da üreticilerimizin prim ödemeleri oluşturuyor. Katılımlarınızdan ve beni dinlediğinizden dolayı hepinize teşekkür ederim" dedi.
FOTOĞRAFLI