Sivas'ta HORIZON 2020 çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Sivasta HORIZON 2020 çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 14:55

Sivas'ta HORIZON 2020 çalıştayı

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA) - SİVAS Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından 80 Milyar euro bütçesi ile Dünyanın en büyük hibe programı olan HORIZON 2020 çalıştayı düzenlendi. Proje kapsamında sektörler arası ve uluslar arası işbirliklerin artırılarak, araştırma ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. 

AB Bilgi Merkezi Ağının desteklenmesi projesi kapsamında STSO Sivas AB Bilgi Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalıştaya KOBİ'ler, girişimciler, akademisyenler ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Programın tanıtımını yapan Proje Direktör Yardımcısı ve TUBİTAK Proje Hakemi Yasemin Eda Erdal, projenin önemli avantajlar içerdiğini söyledi. Bütçesi yaklaşık 80 Milyar euro olan HORIZON 2020'nin, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlayan dünyanın en büyük sivil araştırma programı olduğunu aktaran Erdal, başvuru aşamasının bilgisayar ortamından doğrudan Brüksel'e gönderildiğini ve üç ay gibi bir sürede sonuç alınabileceğini ifade etti.

HORIZON 2020 kapsamında desteklenen projeleri anlatan Erdal, Ar-Ge aktiviteleri ile birlikte inovasyon, koordinasyon ve destek gibi belli aralıklarla çağrı yapıldığını söyledi. Projelerin belli koşulları içerdiğinin altını çizen Erdal, "Bu projelerde yer almak istiyorsanız, proje koordinatörü veya proje ortağı olmalısınız" dedi. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Erdal, Avrupa Birliği destek programlarından nasıl yararlanacaklarına dair detaylı bilgiler verdi. AB programlarının avantajlarından de bahsederek, reddedilen projelere tekrar başvurma imkanı olduğunu, projelerin Teknokentlerde ve TÜBİTAK'ta daha önce onaylanmış olmasının, projelerin kolaylıkla destek almasını sağladığını anlattı.

AB komisyonunun proje sürecinde oldukça esnek davrandığını hatırlatan Yasemin Eda Erdal, bu anlamda inşaattan, personel giderlerine kadar bütün olanaklarını sunduğunu da sözlerine ekledi. Destek programlarından faydalanmak isteyen girişimcilerin herhangi bir proje üretirken 'Ben bunu kime satarım? Nasıl satarım?' sorularını kendine sorması gerektiğini belirten Erdal, yapılan yanlışları "Pazar ve risk analizleri iyi yapılmıyor. Her proje risk içerir. Proje ekibi ya tamamen mühendislerden oluşuyor ya da sadece proje yöneticisi veya şirket kurucusu tarafından yürütülüyor. Firmalar kendilerini yeterince tanıtamıyor" şeklinde sıraladı

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!