Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA)- SİVAS Valisi Davut Gül, "Sivas kamu yatırımlarında Türkiye'de iller arasında en fazla yatırım alan 11'inci il" dedi.
Merkez ile ilçelere bağlı köy ve mahalle muhtarlarının sorun ve taleplerinin dinlenmesi amacıyla Sivas Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü tarafından düzenlenen muhtarlar toplantısının bu yılki dördüncü toplantısı gerçekleştirildi. Yıldız Dağı Kayak Merkezinde yapılan toplantıya merkez ile merkeze bağlı 20 köyün muhtarları katıldı.
Vali Davut Gül, Sivas'ın yatırım alan iller sıralamasında önemli bir yerde olduğunu ifade ederek, "Sivas kamu yatırımlarında Türkiye'de iller arasında en fazla yatırım alan 11'inci il. Vergi ödeme sıralamasında ise 52'nci sıradayız. Büyük bir coğrafyamız var. İhtiyaçlarımız çok fazla ama her sene bir önceki yıldan daha fazla hizmet yapılmaya devam ediliyor" dedi.
Kırsal altyapı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Gül şunları söyledi:
"Geçen sene köylerimize toplamda 1 milyon 700 bin metre kare parke taşı verdik. İnşallah 2018'de en az bu kadar daha vereceğiz. Kanalizasyon alt yapısı yapılmış olup parke taşına ihtiyacı olan köylerimizin ana arterler başta olmak üzere önemli ihtiyaçlarının tamamını bu sene içerisinde inşallah halledeceğiz. Geçen yıl ve bu yıl kuraklık nedeniyle içme suyu konusunda sıkıntı yaşayabiliriz ancak su sayacı takmak şartıyla suyu yetersiz olan yerleşim alanlarına en yakın yerden ilave kaynak temin edeceğiz. Asfaltlarınızın geçmiş yıllarda yapılıp bakım ve onarıma ihtiyaç olan kısımları olabilir. Onunla ilgili daha genel bir program yapacağız. Bu sene büyük köylerden başlayarak halı saha yaptık. İnşallah nüfusu yetersiz köylere de çocuk oyun grupları ve buna benzer sosyal donatıları kazandıracağız. Yaptıklarımızı zaten görüyorsunuz. Yapamadıklarımızı imkânlar el vermediği için yapamadık. Gönül ister ki 100 yıllık sorunu 1-2 yılda çözelim. Ancak bunu hem ekonomik olarak yapmak mümkün değil hem de bu sorunun 1-2 yılda çözülmesi mümkün değil" diye konuştu.
Sivas'ın tarım ve hayvancılık kenti olduğunu ifade eden Gül, "Hayvancılık yapan vatandaşlarımıza ihtiyaçları varsa bizim ufak katkılar sağlamamız lazım. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın ekonomik standardını yükseltecek işler yapmak istiyoruz" diye konuştu. Sulama konusunda Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünün çalışmaları olduğunu anlatan Gül, "Kurumun prensibi şu; su olan, su tutulabilecek arazi olan ve sulanabilir arazi olan her yere çalışma gerçekleştirmek. Sulu tarımı ilimizde yaygınlaştıracağız. Köyde yaşayıp da şehirden yoğurt, süt, yumurta, meyve, sebze götürmek çok sürdürülebilir bir şey değil. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitesini, ekonomik seviyesini yükseltmemiz lazım" dedi.
İhtiyaç olan her yerde okul yapmaya devam edeceklerini belirten Gül, şöyle devam etti:
"Tek sıkıntımız bazı yerlerde öğrenci sayısı az bazı yerlerde de uygun arazi yok. İnşallah 2019’da tekli eğitime geçeceğiz. 2019'a kadar bütün mahallelerde yeni sistemle beraber ilk-orta ve lise sorununu çözmüş olacağız. Biz öğrencilerin yürüyerek ulaşabileceği okullar istiyoruz. Bunun içinde bazı mahallelerimize ilave okul yapılması gerekiyorsa bunu gerçekleştireceğiz. Başka liseleri dönüştürmek gerekiyorsa da bunu da yapacağız. Sizlerin taleplerini de takip edeceğiz."
Sağlık hizmetlerine de değinen Gül, Numune Hastanesinin yanına 250 yataklı bir hastane, 195 yataklı da geriatri servisi yapılacağını, ÇEDAŞ binasının kaldırılarak o kısma alt geçit yapılacağını ifade etti. Ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi'ne ise 900 yataklı yeni bir hastane daha kazandırılacağını sözlerine ekledi.
Programa; Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Ceylan, Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç, bölge il ve daire müdürleri ve ilçelerin il genel meclis üyeleri katıldı.
FOTOĞRAFLI