Ramazan Ayında Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Ramazan Ayında Sıvı Tüketimine Dikkat Edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 12:33

SİVAS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ UZM. DR. LEVENT SAĞLAM, RAMAZAN AYINDA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT ETMELERİ KONUSUNDA VATANDAŞLARI UYARDI.

Sivas Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat etmeleri konusunda vatandaşları uyardı.
Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam yaptığı açıklamada, “Ramazan ayı toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil etmektedir. İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç bu ayda tutulmakta ve bununla birlikte bireylerin günlük beslenmelerinde önemli değişiklikler olmaktadır. Bu ayı daha sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir” dedi. Oruç tutarken beslenme konusunda bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Sağlam şöyle konuştu;
“Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi sebebiyle de günde ortalama 12-14 su bardağı su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekleri tercih etmeye özen gösterilmelidir. Çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin su yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır.”
“SAHUR ÖĞÜNÜ ATLANMAMALIDIR”
Oruçta sahurun önemine dikkat çeken Sağlam, “Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahur öğünü atlandığında açlık süresi daha fazla uzamakta ve bu da açlık kan şekerimizin daha erken düşmesine sebep olarak günün daha verimsiz geçmesine yol açmaktadır. Vücudumuzda yağ depolama hızını artırmamak için sahur öğününde aşırı beslenme yapılmamalı, şeker ve yağ içeriği yüksek olan ağır yiyecekler tercih edilmemelidir. Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, etli-zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir” diye konuştu.
“İFTAR ÖĞÜNÜ İKİ KISMA AYRILMALIDIR”
“Uzun süreli açlığın ardından iftar sofrasında oruç açılır açılmaz genellikle kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır” diyen Sağlam şunları söyledi; “Çok hızlı bir şekilde yemek yenildiğinde farkında olmadan ihtiyaçtan daha fazla miktarda tüketilebilmekte ve bu durum sindirim sistemi ile ilgili şikayetlerin artmasının yanı sıra uzun dönemde ağırlık artışına da zemin hazırlamaktadır. İftara hurma, peynir, domates, zeytin, çorba gibi yiyecekler ile başlanılmalı, 10-15 dakika sonra sebze yemeği, az yağlı etli yemekleri ile devam edilmelidir. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli; kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Özellikle iftarda yemekleri hızlı yemekten kaçınılmalı, yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenilmelidir.”
“İFTARDAN SONRA ARA ÖĞÜN YAPILMALIDIR”
İftardan sonra ara öğün yapılması gerektiğini vurgulayan Sağlam, tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlam,” İftar ve sahur ana öğünleri ile birlikte iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde öğünler düzenlenmelidir. Süt, yoğurt, meyve, kabuklu meyveler, ayran sağlıklı ara öğün tercihleridir. Tatlı tüketimleri sütlü tatlılar ve meyve tatlıları başta olmak üzere yemekten hemen sonra değil, ara öğün olarak tercih edilmelidir. Öğün sayısının değişmesinden de kaynaklanabilecek sindirim rahatsızlıklarını önlemek için beslenmede kurubaklagiller, tam tahıl ürünleri, sebzeler, taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, ceviz, fındık, badem gibi kabuklu meyveler tercih edilmelidir. İftar yemeğinden 1-2 saat sonra biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması ve ağırlık kontrolü açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!