Güncelleme Tarihi:
Eraydın AYTEKİN/SİVAS, (DHA) - BÜYÜK Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun 25 Mart 2009 günü helikopterinin düşmesi sonucu ölümünde ihmalleri bulunduğu, arama faaliyetlerini geciktirdikleri ve delilleri kararttıkları iddiasıyla aralarında dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'nin de olduğu 132 şüpheli hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Olayın pilotaj hatasından kaynaklandığına dikkat çekildi.
25 Mart 2009'da yerel seçim çalışmaları için gittiği Kahramanmaraş'tan dönüşte Göksun ilçesi yakınlarında helikopterin düşmesi sonucu BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, BBP İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı, BBP Meclis üyesi adayı Murat Çetinkaya, gazeteci İsmail Güneş ve pilot Kaya İstektepe hayatını kaybetti. Olayın kaza olmadığı iddiaları üzerine dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta ile Sivil Havacılık Kurumu kaza kırım ekibinin de aralarında bulunduğu 132 şüpheli hakkında Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ihmal suçlamasıyla soruşturma açıldı. Şüpheliler hakkında silahlı terör örgütü kurmaktan kasten öldürmek, aramayı geciktirerek ihmal suretiyle öldürme, resmi belgede sahtecilik, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme, özel belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma suçlamaları ortaya atıldı.
Soruşturmayı yürüten Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcıları Mevlüt Kısır ve Necati Kazak, 20 Haziran'da soruşturmayı tamamladı. Soruşturmada, kaza yapan helikoptere Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit İlçesi'nden havalanırken önceden belirtilmemesine rağmen 1 fazla yolcunun bindiği ve bunun da uçuşu olumsuz etkilediği, pilotun hava koşullarını incelemeksizin ve 2 kilometrelik görüş alanı bulunması kuralına riayet etmeden 300-500 metre görüş alanına sahip bir alanda uçuşa ısrar ederek his yanılması sonucu helikopteri dağlık araziye temas ettirerek kazaya neden olduğuna sonucuna ulaşıldı. Kazanın meydana gelmesinin ardından olay yerindeki gazeteci İsmail Güneş'in kurduğu bağlantıda anlatımları ile kendisi dışındakilerin 1 saat içerisinde öldükleri, bu nedenle bilinçli olarak aramanın geciktirilerek ölümlerin beklenmesinin söz konusu olamayacağına işaret edildi. İsmail Güneş'in cesedinin helikopterin enkazından 400 metre mesafede 25-30 santim kar içerisinde bulunduğu, olaydan 4-6 saat sonra yaşamını yitirdiğinin değerlendirildiği, bunun da saat 21.00 sıralarında ölümün gerçekleşmiş olabileceğini işaret ettiği belirtildi. Kaza sırasında helikopterin ALT cihazının kırılması nedeni ile cep telefonu sinyalleri baz alınarak arama çalışması yapıldığı, bunun da 1 kilometre eninde ve 30 kilometre genişliğinde bir alanı kapsadığı, kaza yerinin bilinmesine rağmen kasıtlı olarak arama çalışmalarının geciktirilip ölümün beklendiği iddialarının doğru olmadığı kaydedildi. Tüm bu gerekçelerle soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Toplam 68 sayfalık takipsizlik kararı metninde, 7 yıldır her başvurunun dikkatle incelenerek bilimsel veriler ışığında değerlendirmeye tabi tutulduğuna dikkat çekilerek, her türlü ihtimal ve delilin ince ayrıntısına kadar incelendiği, 6 kişinin kasten ölümüyle ilgili bir belirleme yapılamadığı, olayın tamamen pilotaj hatasından kaynaklı olduğu kanaatine varıldığı görüşüne yer verildi. Karar metninde, atılı suçlamalarla ilgili olarak şüpheli sıfatıyla işlem yapılan 132 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına işaret edildi.