Güncelleme Tarihi:
Hüsne AKKAYA/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta oturan, evli 3 çocuk babası 59 yaşındaki Mustafa Karaoğlu 33 yıldır ağaç kütüklerini ut ve tambura dönüştürüyor.
Sivas'ta 12 yaşındayken babasının yanında marangozluk mesleğine çırak olarak başlayan Mustafa Karaoğlu, 16 yaşından itibaren ut ve tambur yapımına merak saldı. Kendi çabası ile ağaçlardan ut yapmaya başlayan Karaoğlu, bunu meslek haline getirdi. Şu anda bir işhanı içerisindeki kendine ait küçük atölyesinde mesleği sürdüren Karaoğlu, şöyle dedi:
"Baba mesleğim; marangozluk. Takımları daha iyi kullandığımızdan, malzemeyi tanıdığımızdan, buna da hevesli olduğumdan dolayı bu işi yapıyorum. Çocukken mesleğe başladıktan sonra ağaçtan yapılan müzik aletlere ilgim arttı ve yapımını deneyerek başladım. Hemen hemen 33 senedir aynı işi yapıyorum."
1 UT, 1000 LİRADAN BAŞLIYOR
İyi bir udun yapımının yaklaşık 27 gün sürdüğünü ifade eden Karaoğlu zamanla ustalaştığı işte sipariş üzerine müzik aleti yapımına yöneldiğini belirterek, şöyle dedi:
"Sivas dışında İstanbul'a da yaptım. Bu yıl Hakkari'ye bile ut yaptım. Diyarbakır'a, Konya'ya yapıyorum. Şehir dışındaki arkadaşlar internette görüyorlar, istiyorlar. Biz de burada yapıp gönderiyoruz. Yurt dışına bir tane gönderdim. Yine şu an Almanya'ya bir siparişim gidecek."
Udun genellikle tropikal ağaçlar veya gül ve ceviz ağacından yapıldığını ifade eden Karaoğlu, sipariş üzerine yaptığı aletleri malzemenin türüne göre bin ile 2 bin lira arasında değişen fiyatlardan sattığını ifade etti.
"HERKES MESLEK ÖĞRENMELİ"
Gençlere mutlaka bir meslek öğrenmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan ut ustası Karaoğlu şöyle konuştu:
"Hangi sanat olursa olsun, bir sanatkarın yanına gitsin gelsin baksınlar. Hiçbir şey yapmıyorlarsa da o işletmelerde, atölyelerde kendilerine bir amaç edinsinler. Bir mobilyacıda veyahutta bir ut, saz, bağlama yapan, ayakkabı tamircisi, hangi meslek olursa olsun günlük bir saat oralara gitsin ziyaret etsinler. Çünkü her şey okuma değil. Herkes okuyacak, bunlar ne olacak? Bu sanatlar ne olacak? Belki okuyamazsın. Yine git bir şeyler öğren, okusan da yine bir iş yaparsın. Gençler boşa internet kafelerde gezmesinler. Yollarda ellerinde saatlerce telefonlarına bakacaklarına bir saat bunlara baksınlar."
FOTOĞRAFLI