Koruma tedbirleri Tecer'de dağ keçisi sayısını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Koruma tedbirleri Tecerde dağ keçisi sayısını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 11:15

- Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Tecer Dağları'nda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan yaban keçilerinin sayısı, son yıllarda alınan tedbirlerle 500'e yaklaştı - Ulaş Belediye Başkanı Göçgün: "Korumaya devam edeceğiz. Bu mirası, bin 500-2 bin keçiyle gelecek nesillere emanet etmek istiyoruz"

Haberin Devamı

SİVAS (AA) - ÖNDER FELEK - Sivas'ın Ulaş ilçesindeki Tecer Dağları'nda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan yaban keçilerinin sayısı, son yıllarda alınan koruma tedbirleriyle 500'e yaklaştı.

Ulaş Belediye Başkanı İsrafil Göçgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tecer Dağları'nda yaban keçisi sayısının 13-14 yıl önce 4-5'e düştüğünü belirtti.

Zamanla hem devlet yetkililerinin hem de vatandaşların olaya duyarlı davranması ve keçilerin korunmasıyla bu sayının sürekli arttığını dile getiren Göçgün, Tecer Dağları'ndaki yaban keçilerin sayısının 500'e yaklaştığını söyledi.

Güvenlik güçlerinin konuyla ilgili gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirten Göçgün, kaçak avlanmaya izin verilmediğini, kaçak avlananlara ise gerekli cezaların uygulandığını ifade etti.

Haberin Devamı

- Bir keçi için 25 bin lira ceza

Ulaş Av Komisyonunun yaban hayatını korumaya yönelik çalışmalar yaptığını aktaran Göçgün, "Kaçak avlanmaya cüret edenler olursa hem güvenlik güçleri hem de bizler konunun üzerine hassasiyetle gidip bunu önlemeye çalışıyoruz" dedi.

Göçgün, kaçak avlananların her keçi için 25 bin lira para cezasına çarptırıldığını ve avda kullanılan her türlü araca el konulduğunu söyledi.

Yaban keçisi sayısının artmasının ilçe için çok önemli bir zenginlik olduğunu ifade eden Göçgün, "Son 10-15 yılda keçi popülasyonun artmasıyla Tecer Dağları'nın ismi yeniden anılmaya başlandı. Kış şartlarının sert geçmesi ve arazinin fazla karla kaplanması durumunda Kaymakamlık, Belediye ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ulaş Tarım İşletmesinden yem takviyesinde bulunuyoruz" diye konuştu.

Göçgün, Tecer Dağları'nın Zara ve Kangal ilçelerine kadar uzandığını, yaban keçilerinin yaşayabileceği çok geniş bir alan bulunduğunu vurguladı.

Yaban keçisi popülasyonunun son yıllarda arttığını ancak 50 yıl öncesiyle kıyaslandığında bu sayının az olduğunu dile getiren Göçgün, "Korumaya devam edeceğiz. Şu anda Tecer'in sadece küçük bir bölümünde keçi görülüyor. Keçi sayısını artırarak, bu mirası, bin 500-2 bin keçiyle gelecek nesillere emanet etmek istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İsrafil Göçgün, bölgeye eskiden "keçi kalesi" denildiğini, yaban keçilerinin yaşam alanlarının "Milli Park" ilan edilmesinin faydalı olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!