Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta kent meydanındaki Selçuklu, Osmanlı ve genç cumhuriyet dönemine ait eserlerin çevresindeki binaların dış cepheleri tarihi eserlere uygun hale getiriliyor.
Bir süredir üzerinde çalışılan projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sultan Şehir Estetiğine Kavuşuyor" adlı programa Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın ve il protokolünün yanı sıra projenin uygulanacağı meydan çevresinde işletmesi bulunan esnaflar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Tanıtım toplantısının açış konuşmasını projeyi hazırlayan ekip adına mimar Ahmet Kaplan gerçekleştirdi. Kaplan, meydanda bulunan binalara uygulanacak dış cephe çalışması hakkında bilgiler vererek bu projenin daha önce uygulandığı illeri de sunumunda anlattı.
Projenin amacından bahseden Belediye Başkanı Sami Aydın ise "Sivas Kent Meydanı Sivas'ın en önemli markalarından bir tanesi. Sivas kadim bir şehir, ecdadımız asırlar önce bize muhteşem bir miras bırakmış. Selçuklu dönemine ait abide diyeceğimiz önemli eserler mevcut. Gerek hükümetimizin politikası, gerekse ülke olarak bu ecdat yadigârının bir hazine olduğu, çok önemli bir değer olduğu algısının her geçen gün güçlendiğini görüyoruz. Başta Divriği Ulu Camii olmak üzere yine Gökmedrese, Şifaiye, Buruciye, Çifte Minareli Medreseleri ayağa kaldırıp fonksiyonlar yükleyip ve çevresiyle de bütün bir yapıya kavuşturduğumuz zaman emin olun şehrimizde ciddi bir turizm potansiyeli olacaktır" dedi.
Sivas Belediyesi olarak şehirdeki eserleri ortaya çıkartmak adına adımlar attıklarını ifade eden Başkan Aydın, "İlk aşama Tarihi Kent Meydanı'nın açığa çıkarılmasıydı. Bu eserleri gölgeleyecek, etkisini azaltacak nedenleri bertaraf etmemiz gerekiyordu. Temel yaklaşım buydu. Bunun neticesinde bu meydan ortaya çıktı. Henüz süreç tamamlanmadı. Bu meydana bakan tarihi eserlerin ön kısmı rahatladı ama bir de arka yüzleri var. İşte bunlardan bir tanesi Valilik binamız. Geçmişte arka kısmı kamu yatırımlarıyla kapatılmıştı. Bunlar hem şehir içerisindeki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla, hem de tarihi eserlerin tamamen ortaya çıkarılması amacıyla bir takım çalışmalar başlatıldı. Dolayısıyla bu meydanların altının da bu şehrin hizmetine sunulmasının doğru olacağı kanaatine vardık. Maliyeti yüksek. Yer üstüne yapmak kolay ama yer altına yapmak zor. Buna rağmen maliyet kısmı göz ardı edilerek bu alanın altına 3 kat otopark yaptık. Yaklaşık 800 araç kapasiteli. Aynı şekilde Kongre Müzesi'nin ve Jandarma Binası'nın olduğu alanın etrafını da açıyoruz. Bu projeleri de dahil ettiğimiz zaman emin olun Sivas Kent Meydanı dünyada hatırı sayılan, markalaşmış meydanlardan bir tanesi olacak" ifadelerini kullandı.
'CEPHELERE STANDART ŞART'
Meydanda hem Selçuklu, hem Osanlı hem de Cumhuriyet dönemi eserleri bulunduğuna dikkat çeken Aydın, "Cumhuriyet dönemi yapılarının niteliksiz olduğu, çevreyle uyumlu olmadığı, günümüzdeki ihtiyaçlara cevap veremediği bir gerçek. Elbette bağımsız bölgelerin içine müdahale etmeden en azından çevreyle uyumlu bir cephe çalışması bizim arzumuz ve hedefimiz. Sivas geneli için tabela kirliliğinin ortadan kalkması lazım. Eğer hedefimiz 2023 ise 2050, 2070'ler ise bizim bu anlayışa göre adımlar atmamız gerekiyor. Bunlar üzerinde ciddi çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Cephelere bir standart getirmemiz lazım. Bir uyum, standart olmalı. Madem şehrimizi marka bir şehir yapmak istiyoruz, daha yaşanabilir bir şehir olmasını istiyoruz, turistlerin daha çok gelmesini istiyoruz, velhasıl onlardan para kazanmak istiyoruz. Bizim turizmdeki potansiyelimizi arttırmamız lazım. Anadolu'daki tek farkımız şu; çok fazla değişime uğramış bir şehir değiliz. Bu bizim için büyük bir artı. Sivas'ın turizm noktasında ciddi bir atılım yakalaması için bir engel göremiyorum." dedi.
Vali Davut Gül de belediyeyi çalışmasından dolayı kutlayarak, "Şehir mimarisiyle, mutfağıyla, restorasyonuyla, ulaşımıyla, insanıyla hazır olacak. Burada yapılan çalışma önemli, yapılacak olan düzenleme mevcuttan kötü diyemeyiz. Benim kanaatim vatandaş olarak şu aynalı çarşının mümkünse kalkması lazım, değilse üstündeki iki katın kalkması lazım. Belediye binasının, Kızılay'ın kalkması lazım. Telekom binasının kalması lazım. Şehir parkıyla beraber bunun ilk aşamasını başkanımız gösterdi, mevcut orduevinin yeri, jandarma binasının arkasındaki lojmanlar ve Selçuk Anadolu Ortaokulu'na kadar giden kısım. Şehir meydanındaki yeşil alan bu kısımda da olacak. Yürüyüş yolları, bisiklet yolları olacak. Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyor, tebrik ediyorum. Ortada bir çalışma proje olması çok önemli" diye konuştu.
Tanıtım toplantısı sonrasında görüşlerini beyan eden katılımcıların neredeyse tamamı projeyi beğendiklerini ve uygulanması gerektiğini ifade ederek Başkan Aydın'a teşekkürlerini iletti.
FOTOĞRAFLI