Kar, çiftçiyi çok sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Kar, çiftçiyi çok sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 11:29

- Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Sivas'ta yağışların, bu yıl ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat, şubat ayının ilk 18 gününde ise geçen yılın şubat ayına göre yaklaşık 3 kat artması, geçen yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren hububat üreticilerine adeta bayram sevinci yaşattı - Sivas Ziraat Odası Başkanı Çetindağ: "Geçen yıl kuraklık nedeniyle rekolte düştü ama kalitemiz çok iyiydi. Bu yıl sadece buğday rekoltesinin 1 milyon tonu geçmesini bekliyoruz"

Haberin Devamı

SİVAS (AA) - ÖNDER FELEK - Don riskini ortadan kaldıran, bitki gelişimini olumlu etkileyen ve yer altı suyunu artıran kar yağışı, kuraklık nedeniyle geçen yıl buğday rekoltesinde yüzde 25'lere varan rekolte kaybı yaşanan Türkiye'nin önemli hububat üretim merkezlerinden Sivas'ta çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Meteoroloji gözlem istasyonunun kurulu olduğu Sivas merkez ile Gemerek, Kangal, Suşehri ve Zara ilçelerinde Ocak 2014'te metrekareye 120,8, Şubat 2014'te 49,4 kilogram yağış düştü.

Aynı merkezlerde yağış ortalaması bu yılın ocak ayında metrekareye 202,4, şubat ayının ilk 18 gününde ise 139,6 kilogram olarak gerçekleşti. Yöre çiftçisi, kar yağışıyla adeta bayram sevinci yaşadı.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hububat ekim alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada gelen Sivas'ın buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi hububat ürünlerinin rekoltesinde ilk 5 ila 10 arasında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Kuraklık nedeniyle geçen yıl hububat rekoltesinde yüzde 25 kayıp yaşandığını anımsatan Çetindağ, geçen yıl kaynak sularının kuruduğunu, arazilerde ve köylerde çok büyük su sıkıntısı yaşandığını hatırlattı.

- "Kar, hububatın yorganıdır"

Bu yıl ise yağışların istedikleri gibi gittiğini belirten Çetindağ, "Özellikle kar yağışı bizi çok sevindirdi. Kar, hububatın yorganıdır. Çiftçimiz adeta bayram sevinci yaşıyor. Çiftçimiz çok heyecanlı, inşallah yağışlar hasat zamanına kadar bu şekilde devam eder" dedi.

Çetindağ, karın hububat için yorgan ve organik gübre olduğunu dile getirerek, "İnşallah, kar yağışı devam eder. Özellikle ilçelerdeki kar yağışı yüzümüzü güldürüyor. Kar, bereket, bolluk demek" diye konuştu.

- "Buğday rekoltesinin 1 milyon tonu geçmesini bekliyoruz"

Sivas'ta geçen yıl 3 milyon 647 bin 532 dekar alanda buğday ekimi yapıldığını ve 680 bin ton rekolte elde edildiğini dile getiren Çetindağ, "Geçen yıl kuraklık nedeniyle rekolte düştü ama kalitemiz çok iyiydi. Bu yıl sadece buğday rekoltesinin 1 milyon tonu geçmesini bekliyoruz. Geçen yıl, 601 bin 920 dekar alanda ekimi yapılan arpada 180 bin, 84 bin 430 alanda ekilen yulaftan 25 bin, 36 bin 535 dekar ekim alanına sahip çavdardan ise 10 bin ton rekolte elde edilmişti. Bu yıl bu rakamların yüzde 100 katlanacağını tahmin ediyoruz. Arpa, çavdar, yulaf veriminde özellikle yağış olmadığı zaman büyük düşüşler oluyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'de geçen yıl olduğu gibi Sivas'ta da çok büyük olumsuz etkiler bırakan kuraklık sonucu ortaya çıkan rekolte kayıplarının birçok tarımsal üründe fiyat artışlarına yol açtığını anımsatan Çetindağ, bu yıl ise yağışlara bağlı olarak verimin artmasıyla fiyatların yeniden aşağıya doğru inmesini beklediklerini söyledi.

Çetindağ, hububatta kaliteyi artırmak için de çalışmalarının devam ettiğini, bunun için sertifikalı tohum kullanılması gerektiğini ve bu konuda çiftçileri bilgilendirmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!