Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA)- SİVAS İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sivas Ziraat Odası Başkanlığı ve Sivas Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında imzalanan 'Çiftçilerimiz Gençleşiyor' projesi mesleki eğitim kursları işbirliği protokolü kapsamında merkez Güney köyünde kadın çiftçilere peynir üretimi eğitimi verildi.
432 saatlik eğitimler sonunda Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Sivas İŞKUR İl Müdürü Hikmet Canpolat kursiyerleri ziyaret etti. İl Müdürü Yıldız, 'Biz bu kursları açarken İŞKUR İl Müdürlüğü’nün de önemli katkıları var onların destekleri ile bu kursları açıyoruz. Onlar kursları açıyor biz de personelimizle birlikte kursiyerlerimize eğitim veriyoruz. Peynir yapım kursunu gerçekleştirdik. Daha sonra da çeşitli konularda İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de destekleri ile yeni kurslar açacağız. Köyde ilk akla gelen peynir yapımı, sizler peynir yapımını elbette biliyorsunuz ama peynir çeşitleri açısından daha detaylı bir eğitim aldınız. Herhangi bir talebiniz, öneriniz olduğu zaman çalışma arkadaşlarımız sürekli yanınızda, İl Müdürlüğümüze de bekleriz. Eğitime gösterdikleri ilgiden dolayı bütün kadın çiftçilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
İŞKUR İl Müdürü Hikmet Canpolat ise, "Yürüttüğümüz faaliyetlerin önemli bir kısmını bu kurslar oluşturmaktadır. Diğer köylerimizde de benzer kursları açacağız, gördüğüm kadarıyla Güney köyünde kurs oldukça verimli olmuş. Peynir sürekli tüketilen bir ürün. Umuyorum ki aldığınız eğitimi hayata geçirip ülkemize katma değer oluşturursunuz, katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim" dedi.
Kursta 49 kadın çiftçiye beyaz peynir, Urfa peyniri, kaşar peyniri, dil peyniri, tulum peyniri, örgü tel peyniri yapımı konularında eğitim verildi. Ayrıca personel hijyeni, gıda üretiminde hijyen, işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon, gıda muhafaza ilkeleri, gıdalarda fiziksel kontroller gibi hijyen ve gıda konularında bilgiler aktarıldı. Sertifikaya hak kazananlar peynir üretim elemanı olarak peynir üreten işletmelerde çalışabilecek teknik bilgi seviyesine ulaştırıldı. Bu eğitimler ile özellikle yanlış peynir yapımı yüzünden hayvanlardan insanlara bulaşan halk dilinde peynir hastalığı denilen Brucella hastalığının önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi.
FOTOĞRAFLI