Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA)- SİVAS Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Gökçe, böbrek ve idrar yolunda oluşan taşların ciddi sorun olduğunu, hastaların Holmium Lazer ile yapılan kırma işleminden sonra ağrılarından ve taşlarından kurtulduğunu söyledi.
Böbrek ve idrar yollarında oluşan taşlar önemli bir sağlık problemi olduğunu, uzun yıllar boyunca bu taşlar böbrekte, böbreği mesaneye bağlayan idrar yollarında ve mesanede açık cerrahi yöntemi ile tedavi edildiğini belirten Prof.Dr. Gökçe, ameliyat teknolojilerinde son yıllarda yaşanan büyük gelişme, kendisini idrar yolları taşlarının tedavisinde de gösterdiğini, böbreği mesaneye bağlayan idrar kanalındaki taşların tedavisinde kullanılan "Holmium lazer" yöntemiyle tedavi edildiğini söyledi.
AMELİYAT İZİ OLMADAN TAŞLARDAN KURTULMAK MÜMKÜN
Holmium Lazer sistemi sayesinde taşların lazerle kırıldığını hastanın vücudunda herhangi bir kesik oluşmadığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gökçe, "Vücutta herhangi bir kesi olmadığından ameliyat sonrası dönem açık cerrahi tekniklere göre daha az ağrı çekilmesini sağlar. Tek seansta tedavi tamamlandığından, ses dalgasıyla taş kırılmasına göre de daha hızlı bir tedavidir. Bu sayede hastanın normal aktivitesine ve iş yaşamına en kısa sürede geri dönmesini sağlar. Yakın zamana kadar sadece idrar kanalındaki taşların tedavisinde kullanılan Holmium lazer, bükülebilir veya kıvrılabilir üreterorenoskopların kullanıma girmesiyle artık böbrek içinde yerleşmiş taşlarda da etkin bir tedavi sağlar. Böbreğin iç kısmındaki idrar toplayıcı sistemde yerleşmiş taşlara bu fleksibıl aletlerle ulaşılır ve taşlar Holmium lazer kullanılarak kırılır. Büyük taş parçaları özel aletlerle tutularak vücut dışına çıkarılabilir. Kalan küçük parçalar da idrar ile vücut dışına atılır" ifadelerine yer verdi.
TAŞIN BÖBREĞE KAÇMA RİSKİ ÇOK DÜŞÜK
Lazer sistemiyle yapılan operasyonlarda taşın böbreğe geri gitmesi riskinin çok düşük bir ihtimal olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökçe; "Böbreği mesaneye bağlayan idrar kanalındaki taşların tedavisinde kullanılan ‘Holmium lazer’ sistemi hastaların çok kısa sürede sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Holmium lazer, bu taşları büyük bir etkinlikle kırabilen bir teknolojidir. Bu işlemi yaparken özellikle taş tarafından emilen lazer dalga boyları kullanıldığından, taşın etrafındaki dokular bu dalga boylarını emmemekte ve bu işlemden zarar görmemektedir. Aynı zamanda lazer taşa dokunmadan kırma yaptığından, eski teknolojilerde olan taşın yukarı ve böbreğe geri gitmesi riski de daha düşüktür. Sonuç olarak Holmium lazer ile yapılan ameliyatlarda, hastanın taştan arındırılması oranları yüzde 92-95 arasındadır ve bu oranlar üreter taşlarının tedavisinde elde edilen en yüksek başarı oranını temsil etmektedir" şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI