Güncelleme Tarihi:
SİVAS, (DHA)- PSİKOLOG, Aile ve Evlilik Danışmanı Begüm Çayır, günümüzde özellikle bayramlarla ilgili bazı değerlerin anlamını yitirdiğini söyledi. Günümüzde çocukların dahi bayramları sadece tatil olarak değerlendirdiğini vurgulayan Çayır, bayramların insanlar üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra teknolojinin neden olduğu bazı sorunları sıraladı.
İnsanların son zamanlarda yalnızlığı tercih ettiğini de sözlerine ekleyen Çayır, "Eskiden bayramlar akrabaların, dostların bir araya geldiği, özlem giderildiği, tadına doyulmaz, eğlenceli günler demekti. Günümüzde bu anlamını biraz yitirmiş gibi. Aslında kültürümüzde önemli bir yere sahip olan, birlik, beraberlik, dayanışmanın ve paylaşımın arttığı önemli günler olarak kabul gören bayramlar, son zamanlarda asıl amacının dışında yaşandığı gerekçesiyle hep tartışılır oldu. Her geçen gün insanlar, bayramlarda bir arada olmak yerine yalnızlığı tercih edebiliyor. Çünkü artık bayram demek tatil yörelerine kaçmak için bulunmaz bir fırsat demek. Modern çağın sıkıntılarından ve yoğun iş stresinden bunalan aileler bayram tatillerini yıllık izinleri gibi görmeye başladıkları için, artık akrabaların bir araya gelmeleri gibi bir durum kalmadı. İnsanlar, ailesinin yanında olmaktan ziyade gözden uzak tatil-eğlence planları yapabiliyor. Fakat bu durum özellikle gençler ve çocuklar olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü gençler ve çocuklar maalesef bu yakın ilişkileri yaşamaya şansı pek bulamıyorlar. Yaşı 20'lerde olan gençler artık kendi arkadaşlarıyla kendi programlarını yapmaya başladılar. Çocuklar bile bayram sadece tatilden ibaret olduğunu sanıyorlar ve ona göre davranıyorlar" dedi.
BAYRAMLARIN OLUMLU ETKİLERİNE DİKKAT
Çayır, sıcak aile ortamlarında büyüklerin ellerini öpme, bayram harçlıklarının verilmesi gibi adetlerin günümüzde çocuklara kazandırılması gereken davranışlar olduğunu hatırlatarak, "Çünkü bayramlar, aile ve akraba bağlarını güçlendirildiği dönemlerdir. Bayramlar sadece orta yaş grubundan değil, çocuklar ve yaşlılar için çok daha önemlidir. Bayramlar genellikle orta yaş grubu kendini düşünerek, tatil ve eğlence gibi görebilmekteyken; çocuk ve yaşlılar için daha farklı anlam taşır. Bayramlarda duygu paylaşımı olur. Bu sebeple bayramlarda insanların sevgi dilini kullanması çok büyük önem taşımaktadır. Bu hediyeleşmek olur, takdir, onay ya da tebessüm dolu bir ifade ile olabilir. Aynı zamanda tatil-eğlence yerine aileyle mutlu olabilmek bilinmelidir. Bayramları, genel olarak duygusal ziyaret olarak görülebiliriz. Eğlenceler yerine kişiler aileleriyle mutlu olmaya gayret etmelidir. Bu da beraberinde bayramda aileyle, akrabayla birlikte mutlu olma alışkanlığını getiriyor. Etrafımıza baktığımızda insanlar 'ah eski bayramlar' der. Psikolojik ve sosyolojik değerlendirdiğinizde, aslında kişi kendi çocukluğundaki bayramları özlediği için bunu söylüyor. Çünkü hemen hemen herkesin çocukluk bayramları güzel geçmiştir. Aile bağları güçlenmiş, şiddet öfke azalmıştır. Böyle bir dönemde ve ailede çocuk da kendini daha mutlu ve güçlü hisseder. O günleri hiç unutmaz. O nedenle kendi kültür ve değerlerimizin çocuklara aktarılması çok önemli. Böyle davranarak milli kimliğimiz ve değerlerimizin aktarıldığı bayramları korumuş oluruz" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI