IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2016 14:12
SİNOPALE ULUSLARARASI SİNOP BİENALİ ÖNERİSİYLE SİNOP'UN KENT BELLEĞİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTAN ESKİ HAL BİNASINDA, KENTİN GELİŞİMİNE HİZMET EDEN YENİ BİR FONKSİYON KAZANDIRILMASI YÖNÜNDE SİNOP BELEDİYE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN ÇALIŞMA BAŞLATILDI.
Sinopale Uluslararası Sinop Bienali önerisiyle Sinop’un kent belleğinde önemli bir yer tutan eski hal binasında, kentin gelişimine hizmet eden yeni bir fonksiyon kazandırılması yönünde Sinop Belediye Başkanlığı tarafından çalışma başlatıldı.
Tarihi bina, “Hal Sinop Buluşma Merkezi” adıyla Sinop’ta kültürel, sosyal ve eğitsel etkinliklere ev sahipliği yapacak, kentin kalkınmasına hizmet edecek.
Sinopale -Uluslararası Sinop Bienali yerel kalkınma bağlamında sivil toplumun kültür ve sanat temelli diyalog geliştirmek amacıyla “paylaşıma dayalı bir sanat üretimi” modelinde bir araya gelmesini sağlayan uluslararası bir proje olarak Sinop’un kent kültürü gelişimine önemli katkılar sağlıyor. Bu katkılar arasında bulunan Sinop’un terk edilmiş Hal binası, Sinopale girişimiyle kentin kültür mekanı olarak Sinop’un hareketli buluşma noktalarından biri olmaya hazırlanıyor.
ATIL SEBZE HALİNDEN KÜLTÜR MERKEZİNE
Sinop Hal binası 1980’li yıllara kadar kentin önemli sosyal ve ticari merkezi konumundaydı. Bununla birlikte, Türkiye’de örneği ilk olan sosyal girişim örneklerinden de biriydi. Bina, 1950’li yıllarda hayırsever iş adamı Muharrem Tansel tarafından inşa edilerek Sinop Belediyesi’ne bağışlanmıştı. Vakıfnamesinde ise hal binasının yerine farklı bir amaçla yapı yapılamayacağı, dükkanların ihtiyaç sahibi küçük esnafın kullanıma verilmesi, kar amaçlı kullanılmaması, dükkanlardan elde edilen gelirin Hal binasına ve fakr-u zaruret içinde olanların ihtiyaçları için kullanılması şart koşuluyordu.
Esnaf kültüründen AVM kültürüne çevrilen tüketim alışkanlıkları zaman içinde Sinop’un hal binasını işlevsiz bıraktı. Ancak geleceği gören vakıfnamesi sayesinde günümüze ulaşmayı başaran bina, kent belleğindeki önemi nedeniyle Sinopale girişimi tarafından gündeme getirilerek, kentin gelişimine hizmet eden yeni bir fonksiyon kazandırılması doğrultusunda Sinop Belediye Başkanlığı ile kentsel dönüşüme örnek olacak bir çalışma başlatıldı. Ardından Mimar Sinan Üniversitesi, Sokak Bizim Derneği gibi kurumlarla oluşturulan ortaklıklar sayesinde Sinop Hal binasının kente değer katması yönünde yeni bir başlangıç gerçekleşti.
HAL SİNOP BULUŞMA MERKEZİ
Sinop hal binasının kaderini değiştiren aktörlerden biri Sinopale Gönüllüleri tarafından kurulan, yalnızca bir yıllık zaman içinde önemli projeleri gerçekleştiren Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği oldu. Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve Sinopale’nin desteğiyle hal binası yeni bir kimlik kazandı.
Sinop’un eski hal binası, önümüzdeki yıllarda Hal Sinop Buluşma Merkezi adıyla Sinopluluların kültür sanat etkinlikleri gerçekleştirecekleri, Sinop’un kültür ve eğitim turizmi kenti haline getirmek için faaliyet gösteren Sinopale girişiminin çalışmalarına ev sahipliği yapacak bir mekan olarak kentin gelişimine katkı sağlayan kurumların başında gelecek.