Boyabat'ta çeltikte hastalık ve yabancı otlarla mücadele paneli düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Boyabatta  çeltikte hastalık ve yabancı otlarla mücadele paneli düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 12:18

Haberin Devamı

SİNOP (AA) - Boyabat ilçesinde çeltikte hastalık ve yabancı otlarla mücadele konulu panel düzenlendi.

İlçedeki bir düğün salonunda yapılan panele konuşmacı olarak katılan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Çeltik Bölümü Başkanı Dr. Halil Sürek, çiftçilere kaliteli çeltik üretimine ilişkin bilgiler verdi. ,

Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boyabat'ın ülkenin önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olduğuna işaret ederek, üreticilerinde bu konuda çok tecrübeli olduklarını dile getirdi.

Çeltikte son yıllarda bazı hastalıkların baş gösterdiğini anlatan Sürek, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda özellikle ülkemizin genelinde görülen çeltik yanığı hastalığı konusunda çiftçilerimizle fikir alışverişinde bulunduk. Hastalığın yönetimi, kontrolü konusunda tavsiyelerde bulunduk. Tohum kullanımında da sertifikalı tohum kullanımını önerdik. Eğer kendi tohumlarını kullanacaklarsa ellerindeki mahsullerini basit bir selektörden geçirerek içindeki ot tohumlarını temizlemeden tarlalarına ekmesinler. Bunları yapmazlarsa bugünkü ana konumuz olan yabancı otlarla mücadele konusunda önemli sıkıntılar yaşarlar. Kendilerine elimizden geldiği kadarıyla bilgiler vermeye çalıştık."

Haberin Devamı

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ise Boyabat'ta 33 köyde 23 bin hektar alanda tarım yapıldığını kaydetti.

Yaklaşık 3 bin kişinin tarım alanında istihdam edildiğini anlatan Usta, "Çeltik tarımı ilçemiz için bir kültür ve gelenek haline gelmiştir. Yıllık 21 bin ton üretimle ülkemiz pirinç ihtiyacının yüzde 4,4'ü ilçemizden karşılanmakta, bu şekilde de ülke ekonomisine katkı sağlamaktayız. Özellikle 2015 yılında görülen ve verim kayıplarına yol açan çeltik yanıklığı hastalığı başta olmak üzere yabancı otlarla mücadele konusunu üreticilerimiz için çok önemli" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!